Erzurum'da eğitim gören yabancı öğrencilerle bir araya gelen Vali Altıparmak, hem nasihat etti hem de uyarılarda bulundu: Aile kurun ama çağımızın aileleri gibi olmasın...
EKSİ25HABER / ERZURUM - Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum'da ŞEHİRDER'in yürüttüğü Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı tarafından hazırlanan Uluslararası Öğrenciler Akademisi'ne devam edip Başbakanlık bursu alan öğrencilere Müceldili Konağı'nda bir yemek verdi.
Yemekte öğrencilerle tek tek tanışan Vali Altıparmak, öğrencilerin şu an 64 devletin kurulduğu eski Osmanlı Cihan devletinin merkezi olan Anadolu coğrafyasında olmalarının ve Erzurum gibi Doğu ve Batı medeniyetlerinin karşılaştığı bir kavşak şehirde bulunmalarının kendilerine inanılmaz bir zenginlik kattığını belirterek, bunu ileride daha iyi anlayıp fark edeceksiniz, dedi.
Osmanlı Devleti'nde ortak yaşama kültürünün en iyi örneği olduğunu vurgulayan Vali Altıparmak, ortak yaşama kültürünün "karşındakinin varlığını, onun hakları olduğunu, onun da bir gücü olduğunu" kabul etmekten geçtiğini söyledi. Vali Altıparmak sözlerine şöyle devam etti:
"Çok kültürlülükte saygı temel kavramdır. Farklı kültürlere ve inançlara saygı? Ayrıca modern çağda insan her geçen gün yalnızlaşmaktadır. Yalnızlaşma bencilliği doğurmaktadır. Bencilleşen insan dünyevileşmektedir. Bu sıkıntıların altındaki en önemli nedenlerden biri insanların aile kuramamalarıdır. Size aile kurmanızı öneriyorum. Çağımızın aileleri gibi değil ama? Çağımızda çocuğun maddi ihtiyaçlarını karşılamanın ötesine geçemeyen aileler var ki ben bunlara 'sponsor aile' diyorum. Evet, çocuklarının sosyal, kültürel, ruhsal ve akademik eğitimine yönelmeyen ailelerde de her birey aynı çatı altında yalnızdır ve birbirine yabancılaşmaktadır.
Farklı insanları, dilleri, coğrafyaları, hassasiyetleri tanımak ve fark etmek, kültürümüzde 'irfan' dediğimiz kişinin entelektüel yolculuğunda önemli beslenme kaynaklarıdır. Entelektüel şartlar ne olursa olsun inandığı doğrular ve savunduğu ilkeler doğrultusunda yaşamaya gayret eden kişidir. Görüyorum ki burada Endonezya'dan, Ukrayna'dan, Cezayir'den, Rusya'dan, Demokratik Kongo'dan, Türki Cumhuriyetlerden, Gürcistan'dan, Hindistan'dan ve dünyanın çok farklı coğrafyalarından öğrenciler var. Bu sizlerin entellektüel birikimin ve tecrübeniz için çok önemli fırsat. Siz farkında olarak ya da olmayarak ciddi bir öğrenim süreci yaşıyorsunuz. Bu tecrübenizin yanında sivil toplum kuruluşlarıyla olan ilişkileriniz de size önemli katma değer olacaktır. Bir arada yaşama kültürünü dün Osmanlı başardı, sizler sayesinde dünya bunu yeniden başaracaktır."
Konuşmasının ardından Vali Dr. Ahmet Altıparmak öğrencilerin sorularını cevapladı. Yemeğe ile İçişleri Bakanlığı Müşaviri Adnan Yazıcı, Şehir ve Kültür araştırmaları Derneği başkanı Murat Ertaş ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Program çekilen toplu fotoğrafın ardından sona erdi.