Gündem Haber Girişi : 14 Eylül 2015 14:03

Küpeli hayvanlarda kaçak uyarısı!

Küpeli hayvanlarda kaçak uyarısı!
Uzmanlar, kayıt dışı kesilen hayvanların küpelerinin biriktirilip, kurban bayramında istismarcılar tarafından kaçak hayvanlara takıldığını öne sürerek vatandaşları, satın alacakları hayvanın menşei şahadetnamesine bakmaları konusunda uyardı.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Kurban bayramının yaklaşmasıyla sınır komşusu Suriye'den çok sayıda kaçak hayvanın Türkiye'ye giriş yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, kaçak hayvancılığın piyasayı olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.
Kulaklarında küpe bulunan hayvanlara dahi güvenilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, "Suriye'den gelecek koyunların ne kadar sağlıklı, ne kadar sağlıksız olduğunu bilmiyoruz. Vatandaşlarımızın mutlak suretle, her ne kadar kulaklarında mühür varsa da hayvanın menşei şahadetnamesini sormasını istiyoruz. Havyvan üreticileri, yürümekten aciz, ağzından salya gelen hayvanları almamalarını istiyoruz. Böyle bir durumla karşılaşırlarsa emniyete, belediyelere ya da kasaplar odasına bildirsinler. Biz gereğini yaparız" dedi.

"KÜPELERİ TOPLAYIP BEKLETİYORLAR"
İstismarcıların, kayıt dışı kestikleri küpeli hayvanların küpelerini bekleterek, Kurban Bayramı döneminde kaçak hayvanlara takıp hayvanları sattığını dile getiren üreticiler, Suriye, Irak ve İran üzerinden getirilen küçükbaş hayvanların 250-300 liradan satıldığını söyledi. Üreticiler, hayvanların birçoğunun savaştan kaçan göçmenlere ait olduğunu birçoğunun hastalıklı olduğunu sözlerine ekledi.
Öte yandan, küçükbaş kurbanlıklar 600 liradan başlayıp, kilosuna göre bin 400 liraya kadar alıcı buluyor. Küçükbaş hayvan üreticisi Hasan Meşeli (70) hayvanların beslenme şeklinin çok önemli olduğunu belirterek, kaçak küçükbaşların özellikle Suriye taraflarından getirildiğini ve bu hayvanların besisiz olduğunu kaydetti.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.