Elektrikte kayıp kaçakla mücadelenin teknolojik ayağı güçleniyor.
203 MİLYON LİRALIK BÜTÇE
Bu yöntemde enerji hatları üzerinden yasadışı kullanımları önlemek veya azaltmak amacı ile trafoların çıkışlarında enerji şifreleniyor. Ardından son kullanıcının sayacında şifrenin çözülmesi sağlanıyor. Böylece herhangi bir kaçak hattan elektrik çekildiğinde evdeki elektrikli cihazların çalışması engelleniyor. Halihazırda proje ile ilgili ürün geliştirme çalışmaları sürüyor. 203 milyon liralık bütçeden faydalanmak isteyen şirketlerin ise Ar-Ge çalışması yapmak istedikleri konuyu ve projeyi öncelikli olarak EPDK'ya sunması gerekiyor. Onayın ardından proje gerçekleştirilecek. Proje üretemeyip EPDK'yı bu konuda ikna edemeyen şirketler için öngörülen bütçeler ise geri alınıyor. Söz konusu projeler neticesinde kayıp ve kaçakların azaltılmasına ilişkin ortaya çıkması olası yatırım ihtiyaçları da büyük ölçüde karşılanıyor.
5 YILLIK UYGULAMA DÖNEMİ
Yılmaz, Ar-Ge konusunda 5 yıllık uygulama dönemenin henüz başında olduklarını söyledi. Kayıp kaçakla mücadeleye ilişkin çalışmaları değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "Hükümetimizin çizdiği hedef doğrultusunda ve Enerji Bakanlığımız ile eşgüdüm içerisinde kayıp kaçak ile mücadelede önemli mesafe aldık. Projeler ilerliyor. Önümüzdeki süreçte de kayıp kaçakların azaltılmasına yönelik pek çok proje alacağız ve uygulamaya geçilmesi ile kaçakların azaltılmasında ciddi ilerlemeler sağlayacağız" diye konuştu.
KAYIP ENERJİ ANLIK GÖRÜLECEK
Kayıp kaçakla mücadelede enerjinin kriptolanmasının yanı sıra 3 önemli proje daha yürütülüyor. Projelerden biri ile anlık ölçüm yapılarak kayıp enerji anında görülebilecek. Bir diğer proje ile kayıp ile teknik olmayan kayıplar ayrıştırılıyor. 'Smart Seal (SMS) Akıllı Elektronik Mühür Sistemi Geliştirilmesi Projesi' ile de ölçü sistemlerinin güvenliğinin sağlanması için saha çalışmalarında yetki olmadan işlem yapılmasına izin verilmiyor. STAR