İhaleye fesat karıştırma suçunda Bursa, Adana, Aydın, Mersin, Kocaeli, Erzurum, İzmir, Edirne, Şırnak ve Manisa ilk sırada yer alıyor.
10 İL ÖN PLANA ÇIKTI
Emniyetin, ihaleye fesat karıştırma suçuna yönelik en fazla planlı çalışması bulunan ilk 10 il ise şöyle: Bursa, Adana, Aydın, Mersin, Kocaeli, Erzurum, Izmir, Edirne,Şırnak ve Manisa.
KOM DAİRE HAZIRLADI
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı'nın '2012 Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Raporu'nda,Türkiye'deki yolsuzlukların haritası çıkarıldı. Ülkelerin sosyal, ahlaki ve ekonomik yapıları üzerinde olumsuz etkileri olan Mali suçların, ülke ekonomisi üzerinde ağır bir yük oluşturduğu ve toplumun her kesimini olumsuz etkilediği belirtiliyor. KOM birimlerinin Mali suçlarla mücadele faaliyetleriyle, kamu düzeninin korunmasını, bireyler arası gelir dağılımında adaletin sağlanmasını, demokratik ve ahlaki değerlerin korunmasını amaçladığı ifade ediliyor. Sağlık ve sosyal güvenlik, yerel yönetimler, adli hizmetler, eğitim ve tarım sektörlerinde meydana gelen 'İhaleye Fesat Karıştırma' ile 'Kamu Kurumu Dolandırıcılığı' suçlarının öne çıktığına dikkat çekiliyor.
2012 YILINDA 150 MİLYON TL DEĞERİNDE EL KOYMA İŞLEMİ YAPILDI
Son yıllarda farkındalığı artırmaya yönelik yürütülen çalışmalar neticesinde suç gelirleri ile ilgili olarak gerçekleştirilen el koyma işlemlerinde kayda değer bir artış meydana geldi. Bu çerçevede, 2011 yılında 657 soruşturmada para, şirket hissesi, araç ve gayrimenkul kalemlerine yönelik yaklaşık 50 milyon TL değerinde el koyma işlemi gerçekleştirilirken, 2012 yılında ise 2 bin 196 soruşturmada yaklaşık 150 milyon TL değerinde el koyma işlemi gerçekleştirildi.
"ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI ÖNEMLİ"
Yolsuzlukla mücadelenin etkili olarak gerçekleştirildiği ülkelerde ekonomik istikrarın sağlandığı ve toplumun refah düzeyinin arttığının görüldüğünün dile getirildiği raporda, "2012 yılı içerisinde gerçekleştirilen yolsuzluk konulu operasyonlarda sağlık, sosyal güvenlik ve tarım başta olmak üzere büyük miktarda kamu kaynağının aktarıldığı birçok sektörde usulsüzlükler tespit edilmiştir. Mücadelesi ile sorumlu olduğumuz suçların meydana geldiği sektörlere 2012 yılında aktarılan kamu kaynağının yaklaşık 250 milyar TL olduğu dikkate alındığında, yolsuzluk suçlarıyla mücadelenin ülke ekonomisine yaptığı katkının ne derece önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır." deniyor.
231'İ KAMU GÖREVLİSİ OLMAK ÜZERE 557 KİŞİ TUTUKLANDI
Yolsuzluk suçları ile mücadele çalışmaları kapsamında 2012 yılı içerisinde, KOM Daire Başkanlığı koordinesinde ve Il KOM birimlerince 224'ü planlı olmak üzere 859 operasyon gerçekleştirilmiş, toplam 8 bin 673 şüpheli hakkında yasal işlem yapıldı. Gerçekleştirilen planlı operasyonlarda haklarında işlem yapılan toplam 2 bin 337 şüpheliden 557'si tutuklandı.
2012 yılındaki 224 operasyonda bin 8'i kamu görevlisi olmak üzere toplam bin 329 şüpheli yakalandı. Bunlardan 231'ü kamu görevlisi olmak üzere toplam 557 kişi tutuklandı. Bu bağlamda, söz konusu operasyonlar neticesinde gerçekleşen tutukluluk oranının diğer polisiye operasyonlarda gerçekleşenden daha yüksek seviyede olduğu belirlendi.
OPERASYONLAR AĞIRLIK KAZANDI
Bir önceki yıla göre yüzde 7,8 artışın yaşandığı 2012 yılı planlı yolsuzluk operasyonlarında; yerel yönetimler, sağlık ve sosyal güvenlik, adli hizmetler, eğitim ve tarım sektörlerinde meydana gelen usulsüzlüklere yönelik gerçekleştirilen operasyonların ön plana çıktığı görülüyor. Yolsuzluk suçlarına yönelik planlı operasyonlar suç türü olarak incelendiğinde ise önceki yıllarda olduğu gibi 'İhaleye Fesat Karıştırma' ve 'Kamu Kurumu Dolandırıcılığı' suçlarına yönelik operasyonların ağırlıkta olduğu anlaşılıyor.