Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Bölge Ofisinin "Bozkır Ekosistemlerinin İklim Değişikliğine Uyumu için Tarımsal Uygulamalar Projesi" kapsamında "Ekosistem Hizmetleri" çalıştayı Erzurumda düzenlendi.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Orta Asya Bölge Ofisinin "Bozkır Ekosistemlerinin İklim Değişikliğine Uyumu için Tarımsal Uygulamalar Projesi" kapsamında "Ekosistem Hizmetleri" çalıştayı Erzurumda düzenlendi.
"Ekosistem Hizmetleri Çalıştayına" FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek ve İl Müdür Vekili Ferhat Han ile birlikte Bakanlık çalıştay ekibi, FAO görevlileri, kurum ve kuruluş müdürleri katıldı.
İl Müdür Vekili Ferhat Han konuşmasında, "Erzurum Türkiye'nin yüzde 11'lik mera varlığı olan 1,6 milyon hektarlık mera varlığı, 735 bin büyükbaş ve 720 bin küçükbaş hayvan potansiyeli ile Türkiye'de önemli bir hayvancılık merkezi konumundadır. Yine 460 bin hektarlık tarım alanı ile de önemli bir tarımsal potansiyele sahiptir. Bu nedenle yapılacak olan çalıştayın Erzurum ilinde ve il müdürlüğümüz ev sahipliğinde yapılıyor olmasından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bilindiği üzere Sanayi Devrimi'nden sonra, fosil yakıt kullanımındaki artış, ormanların azalması, tarımsal etkinlikler ve sanayileşme gibi faktörlerdeki artışa bağlı olarak atmosferdeki sera gazları birikimleri artmakta buda küresel sıcaklıkları arttırarak iklimlerin değişmesine neden olmaktadır. Küresel ısınmaya bağlı olarak ortaya çıkan iklim değişikliği, sel, orman yangınları, kuraklık, çölleşme ve erozyon gibi çevresel faktörler üzerinde belirleyici rol oynamaktadır. İklim değişikliğinin en çok etkilediği sektörlerden birisi de muhakkak ki tarım sektörüdür. Hepimiz, İklim değişikliğinin, gıda üretimi ve güvencesi için elzem olan su ve toprak kaynakları üzerinde şiddeti giderek artan olumsuz etkilerinin beklendiğini biliyoruz. İklim değişikliği, ekosistemleri etkilemenin yanı sıra biyolojik çeşitliliğin kaybına da neden olacaktır. Bakanlığımızca yürütülen proje ile iklim dostu tarım uygulamalarının tanıtılması ve üreticilerimize benimsetilmesi amaçlanmakta olup bunun yanı sıra AB iklim politikası ve mevzuatına uyumlu orta ve uzun vadeli uyum planları hazırlanacaktır, yapılacak çalıştayın sonuçlarının sahada üreticilerimize yansıtılmasının önemli olduğunu düşünüyor, ülkemiz tarımına katkı sağlayacağına inanıyor katılımlarınız için teşekkürlerimi ifade ediyorum" dedi.