Dolar/TL, haftanın son işlem gününde 3,76 civarında işlem görüyor.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Piyasalar bugün ABD'den gelecek tarımdışı istihdam verisini bekliyor. Verinin Fed'in önümüzdeki hafta için faiz artış eğilimini artırması bekleniyor.
Fed kritik faiz kararını haftaya çarşamba açıklayacak. Perşembe günü de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı var.
İstanbul Kapalıçarşı'da 3,7670 liradan alınan dolar 3,7690 liradan, 3,9920 liradan alınan euro ise 3,9940 liradan satılıyor. Önceki kapanışta dolar 3,7520, liradan, euro ise 3,9730 liradan satılmıştı.
Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyondaki artışın önümüzdeki aylarda tersine döneceğinin öngörüldüğünü belirterek, "Yine önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında istikrarın hayata geçirilmesi için gerekli adımları atacağız" dedi.
Yılın ilk iki ayında açıklanan enflasyon rakamlarında öngördükleri çerçeveden önemli bir sapma olmadığını ifade eden Çetinkaya, "Attığımız adımların katkısıyla, bu yıl için Ocak Enflasyon Raporunda ifade ettiğimiz tahmin patikasında belirgin bir farklılaşma beklemiyoruz. Yılın ikinci yarısında döviz kurunun gecikmeli yansımaları ve yönetilen fiyatlardan kaynaklanan baz etkileri azaldıkça, sıkı duruşun da katkısıyla, enflasyon daha makul seviyelere inecektir.
İç talebin ılımlı seyrinin fiyatlama davranışları üzerindeki etkisi önemli olacaktır. Diğer taraftan, para ve maliye politikaları arasındaki artan eşgüdümün de enflasyondaki düşüş sürecini desteklemesi beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde, enflasyonu etkileyen faktörleri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ederek gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğimizi ifade etmek istiyorum. Orta vadede ise fiyat istikrarı odaklı bir parasal duruş ve yapısal alanlardaki adımların katkısıyla hedefe doğru kademeli olarak ilerleyeceğimize olan güvenimiz tamdır" diye konuştu.
Konuşmasına gıda piyasasına ilişkin açıklamalarda devam eden Çetinkaya, "Gıda Komitesi'nin amacı gıda piyasasında arz ve fiyat oluşumunu etkileyen temel faktörleri yakından izleyerek fiyat istikrarını destekleyici ve enflasyondaki öngörülebilirliği artırıcı tedbir önerileri geliştirmek ve uygulamaya koymak olarak özetlenebilir. Bugüne kadarki çalışmalardan önemli kazanımlar elde edildi. Gıda enflasyonuna ve gıda fiyatlarının genel enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin kamuoyunun her kesiminde yüksek bir farkındalık oluşturuldu.
Paydaşlar arasında çözüm odaklı bir işbirliği süreci gelişti ve Komite çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Atılan adımların olumlu etkilerinin giderek daha belirgin şekilde hissedilmesini beklemekteyiz. Önümüzdeki dönemde Gıda Komitesi'nde sergilenen ortak kurumsal çabanın fiyat istikrarıyla ilişkili diğer yapısal alanlarda genişletilerek hayata geçirilmesi için gerekli adımları atacağız" ifadelerini kaydetti.
Son yıllarda farklı nitelikteki şoklar karşısında Türkiye ekonomisinin önemli bir dayanıklılık gösterdiğini belirten Çetinkaya, "2016 yılının üçüncü çeyreğinde yaşanan daralma kalıcı olmamış ve ekonomi tekrar ılımlı bir toparlanma eğilimine girmiştir. Aynı şekilde, yakın dönemde enflasyonda ve cari açıkta gözlenen artışın önümüzdeki aylarda tersine döneceği öngörülmektedir" şeklinde konuştu.