PolitikaHaber Girişi : 27 Ağustos 2014 03:22

Başbakanlığı damga vurarak bitiriyor

Başbakanlığı damga vurarak bitiriyor
Başbakan Erdoğan göreve gelmesiyle birlikte büyük atılım projelerine imza attı.
EKSİ25HABER / ERZURUM Hantallaşmış bürokratik engelleri ortadan kaldırdı. Bakanlık sayısını azalttı. OHAL'li kaldırdı. Çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu'yu şaha kaldırdı. Türkiye'yi IMF'den borç alan değil IMF'ye borç veren bir ülke haline getirdi. 
Cumhurbaşkanlığı yemini ederek yarın resmen görevine başlayacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11.5 yıllık dönemdeki yönetim tarzıyla da siyasete damgasını vurdu. Türkiye'de büyük bir dönüşüm yaratan ve köklü reformlara imza atan Erdoğan, Başbakanlık makamındaki adımlarıyla yeni bir yönetim anlayışı getirdi. 

KIRMIZI PLAKA AZALDI 

İşte Erdoğan'ın, Başbakanlık'ta yarattığı dönüşüm: AK Parti hükümetleri iş başı yapar yapmaz ilk atılan adımlardan biri bakanlık sayısının azaltılması oldu. 40'ı geçen bakanlık sayısı düşürüldü. Halen Başbakan dahil kabinede 26 isim bulunuyor. Geçmişte "kırmızı plaka ve makam saltanatı" olarak yorumlanan bu durum tarihe karışmış oldu. 

BAKANLIKLAR "İCRACI" OLDU

Erdoğan, bakanlıklarda da yeni dönem başlattı. Daha önce "siyasi pazarlık" konusu olan "devlet bakanlıkları" kaldırılarak "icracı bakanlık" dönemi başladı. Dört Başbakan Yardımcısı görev alırken, bu isimler "koordinatör" rolü üstlendi. 
Bakanlıkların rahatlatılması, vatandaştan gelen taleplere doğrudan yanıt verilebilmesi için "Bakan Yardımcılığı" makamı oluşturuldu. 

AKILLI BİNALARDA HİZMET DÖNEMİ 

Başbakanlık için Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan dev bir tesis kuruldu. Eylül ayında tamamlanacak yeni kampüste, Cumhurbaşkanı'nın da makam katının olması planlanıyor. 
Sivil öncelikli yapılanmada, Diyanet İşleri Başkanı protokolde öne çekildi. Bakanlar kabinede "plaka" düzenine göre değil, "görev ve alfabetik" düzene göre sıralandı. Milli Güvenlik Kurulu'ndaki asker sayısı azalırken, sivil sayısı arttı, Başbakan Yardımcıları da kurula girdi. 

ŞERH DÜŞEN İLK İSİM OLDU 

Yüksek Askeri Şura'da ise daha önce Genelkurmay Başkanı ile yan yana duran Erdoğan, buradaki yapıda da "sivil" anlayışı öne çıkardı. Kararlara ilk şerh düşen isim olarak tarihe geçen Erdoğan, YAŞ kararlarına karşı yargıya gidilmesini sağladı.

OHAL KALKTI 

Erdoğan'ın, AK Parti iktidara gelir gelmez ilk attığı adımlardan biri "olağanüstü yönetim" modelinin devreden kaldırılması oldu. Bu adımı, çözüm süreci izledi. Bürokrasiyi azaltacak adımlar devreye sokuldu. Başörtüsü yasağının kalkmasıyla birlikte, sadece hizmet alan değil, hizmet verenlerde de "özgürlükçü" bakış hakim kılındı. 

KAMUYA "DENETÇİ" GÖZ 

Vatandaşla idare arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için Kamu Denetçiliği Kurumu oluşturuldu. Vatandaşların, kamuyla ilgili şikayetlerini Ombudsman'a yapabilmesine imkan sağlanmasının yanında, Anayasa Mahkemesi'ne de bireysel başvuru imkanı getirildi. 

BiMER, SABiM, AKiM iŞ BAŞINDA 

Vatandaşın şikayetlerini doğrudan yapabilmesine imkan sağlamak için AK Parti bünyesinde oluşturulan iletişim merkezi (AKİM) benzeri yapılar ilgili bakanlıklarda oluşturuldu. BİMER yoluyla, 81 ilden ve yurt dışından gelen şikayetlere anında yanıt verilmeye başlandı.

48 saat kala 6 bürokrat 5 büyükelçi ataması 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı görevinin başlamasına 48 saat kala, 6 bürokrat ve 5 büyükelçi atamasına imza attı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanların imzasının yer aldığı üçlü kararname ile üç bakanlıkta yeni genel müdür ve genel müdür yardımcıları iş başı yaptı. Hükümetin kararıyla da, 5 büyükelçilikte değişiklik oldu. Kararlar, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.   

TAHRAN'A YENİ İSİM 

Büyükelçiler kararnamesiyle ise İran, Kanada, Umman, Bostwana büyükelçiliklerine yeni isimler atandı. Umman Büyükelçisi merkeze alındı. Bu değişikliklerle 26. Başbakan Adayı Ahmet Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndaki yakın çalışma arkadaşlarını büyükelçi olarak ataması dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı'nda bir dönem "Dışişleri Sözcüsü" görevinde de bulunan Selçuk Ünal, Kanada Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Umman Büyükelçiliği'ne Uğur Doğan getirildi. İbrahim Mete Yağlı ise Botsvana Büyükelçisi oldu. 

Hakkı KURBAN - ANKARA - AKŞAM

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.