Politika Haber Girişi : 03 Ekim 2013 23:57

Başbakan canlı yayında açıkladı: Başörtülü adayımız olacak...

Başbakan canlı yayında açıkladı: Başörtülü adayımız olacak...
Başbakan Erdoğan "Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Temayül yoklamalarına başlıyoruz. adaylarımızı açıklayacağız"
BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan, A Haber ? Atv ortak canlı yayınında, A Haber AnkaraTemsilcisi Murat Akgün moderatörlüğünde, Sabah Gazetesi Yazarı Mehmet BarlasSabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak ve Sabah GazetesiYazarı Sevilay Yükselir'in sorularını yanıtlıyor.
İşte Başbakan'ın açıklamalarından satır başları: 
BAŞÖRTÜLÜ ADAYIMIZ OLACAK
Yerel seçimlerde başörtülü adayımız olacak. Temayül yoklamalarına başlıyoruz. Sonra tekrar kamuoyu yoklamaları yapıp adaylarımızı açıklayacağız...
Demokratikleşme Paketi'ne anketlerde yüzde 60'la yüzde 70 arasında destek değişiyor.
- Paketin genişletilmesi mümkün değil miydi?
Lokalize edersek yanlış bir tespit yaparız. Bizim çıkardığımız ya da çıkaracağımız yasaların belli bir bölgeyle alakası yok. Türkiye'nin genelini kapsıyor. Kürt olmayan farklı etnik grupların da talepleri var Mesela Süryaniler onların da okul talebi var.
Gaziantep bölgenin 1 numarası. Şanlıurfa büyükşehir oluyor. Bunları görmemezden gelemeyiz.
Bunlar Kürtlerin talepleri değil, bizim programımızı okuyan varsa iyi bililer, kongremizde 63 madde açıkladık. Takip edenler bunu görür. Bölgelerin taleplerini dinledik. Bu bir zamanlama olayı. Biz taraftan çözüm süreci. şimdi dedik ki bunların bir kısmını çözelim
KÜRTÇE EĞİTİM
Belli dersler Türkçe olmak kaydıyla, bizi dışlıyorsunuz anlayışını ortadan kaldırmak istiyoruz.
Bu arada resmi dille karışıklığa gitmesin. Resmi dil Türkçe. Bu karıştırılmasın. Özel okullarda kendi dillerini okutabilirler, Türkçe de olmak kaydıyla.
Mesela Mor Gabriel, onları ne kadar mutlu ettik. Bu ülkeden bu insanlar çeşitli nedenlerle gitti. Şimdi geri dönüş başladı ve okul istiyorlar.
- Türk Hava Yollarında Kürtçe anons olur mu?
Bilemiyorum artık onlar çok spesifik konular. O zaman Trabzon'da da Lazca olsun. Ülkenin belli bir oturmuş yapısı var. Dünyayı diller konusunda ciddi inceledik. Mesela Amerika, İngilizceden başka bir şey duyuyor musun ki orada olmayan yok. Artık bunları iyi görmek lazım.
"ANDIN İÇİNDE RAHATSIZLIK VEREN İFADELER VAR"
Andın içinde bir çok kesimi rahatsız eden ifadeler var. Artık tek tipten kurtulmamız gerekiyor. Halkımızın büyük kısmı rahatsızsa biz buna müdahale etmeliyiz.
"HERKESİN BAŞBAKANIYIM"
Herkesin Başbakanıyım. Hiçbir şekilde ayrımcılığın olmaması lazım. Ayrımcılığa fırsat vermem. Biz hep mağdur olduk. Şimdi başkalarını mağdur edemeyiz.
Asker - Polis - Yargı'da Türban serbest olacak mı?
-Bunlar yasayla belirlenmiş şeyler değil. Kendileri istedikleri zaman bu düzenlemeleri yapabilirler. Biz şimdilik bunu dışarıda tuttuk. Beli aşamaları kırmadan dökmeden götürmek gerekir. Ülkenin hassasiyetlerinin farkındayız.
Şimdi bir gazete başlık atıyor: Çarşaflı bir öğretmen öğrencilerin arasında Atatürk'ün ülkesi ne hale geldi!
Sevilay Yükselir: Ben de merak ediyorum, çarşaf olabilir mi?
Bu yaptığımız düzenleme tamamen öğretmenlere, memurlara yönelk bir çalışma değil. Oralarda takdir edersiniz ki tsk'da olduğu gibi emniyette olduğu gibi resmi bir üniforma çizemezsiniz. Sizlerde olmadığı gibi.
Buralarda aşırıya kaçanlar bu olumlu gelişmeleri suistimal olur.
Hindistan'ı düşünüyorum. Oranın Başbakan'ı resmi kıyafetle uluslararası toplantılara katılıyor, ülkeyi yönetiyor. Siz böyle bir şeyi kabullenemezsiniz.
Alıştıra alıştıra, hepsini birlikte yapacağız.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.