GündemHaber Girişi : 09 Şubat 2016 13:39

Bakan'dan GSM operatörlerine: Hava atıyorsunuz ama...

Bakan'dan GSM operatörlerine: Hava atıyorsunuz ama...
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, GSM operatörlerine uyarıda bulunarak, "Ana güzergahlarda hala çekmeyen yer çok haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz reklamlarla, birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum da pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi dene
EKSİ25HABER / ERZURUM - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde GSM ve IMT-2000/UMTS İmtiyaz Sözleşmeleri İmza Töreni'ne katıldı.

"ULAŞIMDA DA, İLETİŞİMDE DE YOLLAR VAR"
Bilgi teknolojilerinde atılan adımları yollardan örnek vererek açıklayan Bakan Yıldırım, "Biz memlekette yolları yapıyoruz. Tek yollar vardı trafik çok sıkışıktı, kazalar fazlaydı. Sonra dedik ki bu yolları genişletelim şerit sayısını arttırdık, kazalar azaldı. Ulaşımda da yollar var, iletişimde de yollar var. Bu yolları göremiyoruz. Karada var, fiber yollar var. Normal telefonunun varken eskiden fotoğraf çekmiyorduk, mesajlar göndermiyorduk sadece konuşuyorduk. Onun için tek yol yetiyordu. Şimdi artık yollar yetmiyor çünkü çok iş yapıyoruz. Ne yapmak lazım akıl yollarını, iletişim yollarını genişletmek lazım. Bu yapılan iş bu amaca yönelik. 183 Megahertz'ten üzerine bir de 365 megahertz yani iki katından fazla yol ilave ettik. Bundan sonra iletişim daha hızlı olacak demektir. İkincisi her türlü hizmeti artık her yoldan yapacağız. Şu yoldan otomobil gitsin, kamyon buradan gitsin yok. Yolunuz varsa gidecek hangi aracı kullanırsanız kullanın" diye konuştu.

"ALTYAPI TAMAM, ÜSTYAPI OPERATÖRLERİN"
Devletin yol tahsis etmekle yükümlü olduğunu ancak yol üzerinde yapılacak çalışmaları operatörlere bıraktığını anlatan Bakan Yıldırım, "Akla mantığa uyan da bu. Her şeyi yönetmeye kalkarsak o zaman hiçbir şeyi yönetemeyiz. Yolların şeritleri arttı, kapasiteleri arttı, altyapı tamam. Üstyapı operatörlerin. Bunun üzerinde marifetinizi göstereceksiniz. Eskiden 900 bandı sadece 2 g'de kullanılır, 3 g'de kullanılmazdı. 1800-900 birbirine geçiş olmuyor, durmadan fazla yatırım yapılıyor. Yazık günah. Şimdi bu 4.5G olayı ile birlikte hepsini bir birleştirmiş oluyoruz. Hem hizmet çeşitliliği açısından, hem de mükerrer yatırımları ortadan kaldırma adına böylesine önemli bir adım atıyoruz" şeklinde konuştu.

"HAVA ATIYORSUNUZ, REKLAMLARDA YARIŞIYORSUNUZ AMA DURUM ÖYLE DEĞİL"
4.5G teknolojisinin 1 Nisan'da başlayacağını hatırlatan Bakan Yıldırım, "1 Nisan'da başlayınca şunu bilmemiz lazım. 3 G ile 4.5 G arasında 10 hız farkı var diyoruz. Doğru, daha hızlı. Yarın 1 Nisan'da kalkıp Erzincan'ın bir köyüne gidip 'nerede bizim 10 kat hız' derse bu yanlış olur. Bunu da doğru söyleyelim. 8 yıl süremiz var. Pey der pey, bu yollar bir günde yapılmıyor. 1 Nisan'da başlayacak. Bir miktar yapacaklar 1 Nisan'a kadar. 8 yıl içinde Türkiye'nin her tarafına yapılacak. Mesela biz 520 kilometre tünel yaptık. Tünellerde de çekecek. '1 kilometre altındakilere değil de üstündekilere' gibi bir sınır olmaz. Böyle bir sınır olmaz. 300 metrede tünel varsa çekecek. Bu sınırı neye göre koyuyorsunuz. Hizmette sınır olmaz. Tünellerin hepsinde çekecek. Ana güzergahların tamamında çekecek. Ana yollarda mazeret kabul etmeyiz. Hala çekmeyen yer çok haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz reklamlarla birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum da pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini sağlamak gibi bir göreviniz var. Bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"SÜREKLİ SATMA AZMİNDE OLMAK KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR ŞEY DEĞİL"
4.5G'nin başta beri çeşitli tartışmaları beraberinde getirdiğini söyleyen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu;
"Bu bir adımdır. 5G'ye yaklaşmanın bir adımıdır. Ama en önemli iki özelliği vardır. Bir tanesi iletişimde hızın artması, ikincisi şerit yani akıl yollarının sayısının artmasıdır. Yan getirileri de şudur. Yerli katkıya daha fazla imkan sağlaması. ARGE çalışanlarının sayısını yüzde 50 arttırıyoruz, yerlilik oranlarını arttırıyoruz. Kobilerde ürünü getirip kobilere üzerinden sattırma gibi bir uyanıklığa da artık son veriyoruz. 'Ürünü getirdim böyle bir şarta var yerine getirmiş olalım' diye kurnazlık yok. Gelecek ürün orada yapılabildiği kadar yapılacak. Bugünden yarına biz yüzde 50 yerli olsun demiyoruz. Ama burada sadece bir tedarikçi pozisyonuna girmek, sürekli satma azminde olmak kabul edebileceğimiz bir şey değil. Burada ekmek yiyenler mutlaka buraya bir katma değer bırakmalı. Burada istihdam oluşması lazım. Teknolojinin gelişmesi için elini taşın altına koyması lazım. O yüzden bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu bu işin takipçisi olacak. Bir yandan vatandaşımız daha güzel hizmeti daha kaliteli hizmeti alırken, diğer yandan da bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülkemize katma değer sağlaması için yerli katkının mutlaka arttırılmasının takipçisi olacaklar. Yollar da hız felaket, bilişimde hız berekettir. Söylediğimiz bu. Onun için bereketi daha da arttırmak için elinizden gelen gayreti göstereceksiniz"

"FİBER SEFERBERLİĞİ BAŞLATMAMIZ LAZIM"
Bakan Yıldırım, fiber konusunun biraz arka planda kaldığını vurgulayarak, "Bu yıldan itibaren buradaki yetki karmaşasını da ele alarak bu fiber işine de bir seferberlik yapmak zorundayız. Bugün elimizdeki kapasiteye güvenip geleceği planlayamayız. Şu anda trafik miktarı, gelişmiş ülkelerdeki trafik miktarının çok altında. Bu bizim için bir ölçü olamaz. Ölçü nendir. Bilişimde azami 5 yıl içinde bütün planlarınız alt üst olur. Biz 2009 ulaştırma haberleşme şurasında '100 Megabit internet evleri' diyorduk. Millet 'bu bakan kafayı yemiş' diyordu. Şimdi millet burnunu büküyor. İletişimde hayallerimizin ufkumuzun çok uzun vadeli olması mümkün değil. Bizim hemen fiber ağı geciktirmeden seferberliği başlatmamız lazım" dedi.

"YOLA BARİKAT KURARAK ÜSTÜNLÜK SAĞLAMAK OLMAZ"
Bakan Yıldırım fiber konusunda da operatörlere uyarılarda bulunarak şunları söyledi:
"Burada da küçük hesapları bırakalım. 'Aman o fiber yaparsa biz zarar ederiz' bunları bırakalım. Siz nasıl öne geçeceksiniz. Performansınızla, ortaya koyduğunuz hizmet çeşitliliği ile, hizmet kalitesi ile içerikle öne geçmenin yollarını arayacaksınız. Yollara barikat kurarak üstünlük sağlamak olmaz. Onu yapanların memlekete ne kadar zarar verdiğini birlikte görüyoruz. Bu fiber konusun ben burada söylemiş oluyorum. Bundan sonra da bütün operatörlerimizin küçük hesapları bırakıp büyük fotoğrafı görmelerini istirham ediyorum. Biz de bu konuda uygulamada yaşanan sorunları biliyoruz ve giderilmesi için çalışmalara başladık. Göreceksiniz bunu yaptığımız zaman herkes kazanacak. Sizler de kazanacaksınız, ülke kazanacak, milletimiz kazanacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.