2.850 TOPLUM YARARINA İŞÇİ
Diyarbakır Valiliği verilerine göre Sur ilçesinde terör olaylarından etkilenen aileler yönelik tahsis edilen Toplum Yararına Program kapsamında 3 bin kişi 10 Mart 2016 tarihinde işbaşı yaptı. 2 bin 850 kişilik daha Sur İlçesi için ek toplum yararına işçi talebinde bulunuldu. Böylece hem Tekstil Kent hem de Toplum Yararına Program ile toplam 13 bin kişi istihdam edilecek.Ayrıca cazibe merkezi kapsamındaki 'Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu ve Rehabilitasyonu Projesi' ile çok sayıda faaliyet hayata geçirildi. Yapılacak projelerin toplam bedeli 6 milyon Türk Lirası.
SİLVAN BARAJI İŞ OLUP AKACAK
GAP kapsamında 2013'ten beri inşa edilen Silvan Barajı, Diyarbakır ekonomisine önemli katkı sağlayacak. PKK tarafından defalarca şantiyesine saldırılan Sivan Barajı tamamlandığında 2.5 milyon m2 tarım arazisi sulanacak, Diyarbakır'da açılacak birçok OSB'de pamuk, susam, ayçiçeği işleyen fabrikalar hizmete girecek, işsizlik azalacak.
FABRİKALAR GENÇ VE KADIN İSTİHDAMINA KATKI VERECEK
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: Bizim çok önem verdiğimiz bir proje Tekstilkent. Son aşamaya geldi. Yer tahsisleri Bakanlıkça onaylandı. Fabrikaların temeli atıldığı zaman hem işe katılım hem de istihdam açısından özellikle kadınların istihdamı açısından önemli katkı sağlayacak. Minimum 7 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Nüfusumuz genç ve tekstil sektörü kalifiye meslek isteyen bir sektör değil. Çabuk bir şekilde meslek edinilebilecek bir sektör. Aynı zamanda 6. Bölgede yer alıyor olmamızdan dolayı önemli avantajlar da sunuyor.
YENİ ÇUKUROVA DİYARBAKIR'A CİDDİ BİR KATKI GETİRECEK
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu: Bölgede özellikle GAP Projesi'nin hayata geçmesiyle birlikte tarım ve tarım yan sanayisinden tutun tekstile kadar ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. Silvan Barajı'nın sulama kanalları ile birlikte çok sayıda ova sulanacak. Yeni bir Çukurova yaratılmış olacak. Bu da tekstil ağırlıklı pamuk üretiminde artış sağlanmasına neden olur. OSB tekstil sanayinin açılması ciddi istihdam sağlayacak. Sadece fabrikaları da kapsamaması gerekiyor. Küçük imalathaneler de projeden faydalanacaklar.
FABRİKA ARAZİSİ ÜZERİNE YATMA BİTTİ
Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yer almalarına rağmen fabrika yapmak için çivi çakmayanlara yönelik yaptırımlar artıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı "OSB'de arsası olup da yatırım yapmayanın, çivi çakmayanın canı yanacak" açıklamasında bulunurken Diyarbakır Valiliği yatırımları teşvik edecek bir uygulamaya imza attı. Elinde yatırım arazisi olmasına rağmen herhangi bir girişimde bulunmayanlara yönelik farklı bir ücret tarifesine gidildi. Yatırım yapmayanlardan bir bedel alınıyor. Yetkililer, "Artık OSB'de yatırım yeri arazisi olan varsa ya yatırım yapacak ya da bir başka yatırımcıya devredecek. Alıp üstüne yatma dönemi bitti" değerlendirmesinde bulundu.
14.06.2016 02:12:36