Sürücüler dikkat! Bakanlık açıkladı...

Bakan Selami Altınok imzasıyla valilikler ve ilgili kurumlara gönderilen genelgede, kışın olumuz hava koşullarının trafik güvenliğini etkilediği vurgulandı.

EKSİ25HABER / ERZURUM - İçişleri Bakanlığı, kışın trafikte alınacak tedbirlere ilişkin genelge yayımladı. Bakan Selami Altınok imzasıyla valilikler ve ilgili kurumlara gönderilen genelgede, kışın olumuz hava koşullarının trafik güvenliğini etkilediği vurgulandı.
Vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla kışın  trafikte bazı ek tedbirlerin alınacağı bildirilen genelgede şu ifadelere yer  verildi: 
 "İllerimizde valilerimizin, ilçelerimizde kaymakamlarımızın  başkanlığında, ilgili tüm kuruluşların amirleri ve belediye başkanlarının  katılımıyla toplantı yapılacak, kurumlar arasında görev ve iş bölümü yapılarak,  kış boyunca alınması gereken tedbirler planlanıp gerektiğinde ivedilikle uygulamaya konulacak. 
Birden fazla ilin sorumluluğunda olan önemli karayolu güzergahları ve  geçitlerinde (Bolu Tüneli, Bolu Dağı Geçişi, Köroğlu Beli güzergahı gibi) yoğun  kar yağışı, buzlanma, çığ ve heyelan gibi durumlarda, iller arasında koordinasyon  sağlanacak. Bu güzergahlara gidecek araçlar karayolu elverişli hale gelinceye  kadar uygun yerlerde bekletilecek. Bu sürede terminallerden çıkan otobüslerin  hareketlerine izin verilmeyecek ve gerekli diğer tedbirler alınacak. Ayrıca  ilgili kurumlarla belediyelerin, kendi görev alanına giren konularda gerekli  ilave tedbirleri almaları sağlanacak. 
Şehir içi ve şehirler arası alternatif güzergahlar önceden  belirlenerek, yağış nedeniyle yol kapanması veya trafik akımının yoğunlaşması  gibi hallerde, araçların belirlenen alternatif güzergahlara yönlendirilmeleri  sağlanacak. 
Görüş mesafesinin azaldığı sisli veya zincir takılması gereken  kesimlere gelinmeden önce sürücüler, durdurularak veya megafonla, araçlar  arasındaki takip mesafesini artırmaları, mecbur kalmadıkça sollama yapmamaları,  yavaş ve dikkatli seyretmeleri ve  yakını gösteren ışıkları gündüzleri de  yakmaları konusunda uyarılacak. 
Sürücüler, alınan tedbirler, yol ve hava şartları gibi konularda, yol  üzerindeki dinlenme tesisi yöneticileriyle koordinasyon sağlanarak, tesiste  bulunan iletişim araçları vasıtasıyla bilgilendirilecek." 
 
KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI
 
Yolcu ve eşya taşımada kullanılan araçlarda, her yıl 1 Aralık ile 1  Nisan arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunduğu belirtilen genelgede,  bu konudaki denetimlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının  genelgeleri doğrultusunda hareket edileceği bildirildi. 
Genelgeye göre, güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik  kontrollerinde, araçlarda teknik yönden bir eksiklik veya aksaklığın bulunup  bulunmadığı, sileceklerin çalışıp çalışmadığı ve ışık donanımlarının faal olup  olmadığına dikkat edilecek, far ayarı ve ışık donanımı bozuk olan araçların eksiklikleri giderilinceye kadar trafiğe çıkışına izin verilmeyecek. 
Yangın söndürme cihazı ve ilk yardım çantası bulunmayan, mevsim  şartlarına göre gerekli teçhizat ve zincir, takoz, çekme halatı gibi  avadanlıkları olmayan araçların eksikliklerinin tamamlanması sağlanacak. 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ait yol kenarı denetim  istasyonlarında ve trafik kuruluşlarının birim amirlerince belirlenecek güvenli  yerlerde, hava durumunun müsait olduğu zamanlarda, yük ve yolcu taşımacılığı  yapanlar başta olmak üzere uygun görülecek diğer sürücüler üzerinde uykusuz ve  yorgun araç kullanımı ile süre dışı araç kullanımını önlemeye yönelik denetimlere  ağırlık verilecek. 
Hava akımına maruz kalan köprü, tünel, menfez ve karayolunun kuzey  yamaçları ile vadilerden geçen karayollarında sis ve gizli buzlanma oluşabileceği  göz önünde bulundurularak, sürücüler megafon veya benzeri yöntemlerle uyarılacak.  Karayolunda trafiği tehlikeye düşürecek olumsuz durumların tesbiti halinde zaman  kaybetmeden yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlara bilgi verilecek. Bu  bölgelerde teknolojik gelişmelere uygun ek tedbirlerin alınması sağlanacak. 
 
DENETİMDE GÖREVLİ PERSONEL VE ARAÇLAR
 
Genelgede, başta trafik ekipleri olmak üzere tüm ekip araçlarının  kışlık bakımlarının yaptırılması ve araçların avandalıklarının eksiksiz olması  istendi. 
Genelgeye göre, trafik hizmetlerinde görevlendirilen araçlarda trafik  güvenliğini ve denetimi olumsuz yönde etkileyecek şekilde akaryakıt kısıtlamasına  gidilmeyecek. 
Sürücü ve personelin can güvenliğinin tehlikeye atılmaması amacıyla  olumsuz hava koşullarının yaşandığı durumlarda zorunluluk olmadıkça sabit trafik  denetimi yapılmayacak, ekip araçları güzergahta seyir halinde veya sürücüler  tarafından rahatlıkla görülebilecek alanlarda tepe lambaları sürekli yanar  vaziyette bulunacaklar. 
Kış boyunca trafik personeline maç, konser ve toplantı gibi  etkinliklerde trafik düzenlemesi dışında görevlendirme yapılmayacak, gerektiğinde  şehirlerarası trafik kuruluşlarımıza şehir içi trafik büro ve tescil  hizmetlerinden personel takviyesi yapılacak. 
 
VATANDAŞLARA BİLGİ VERİLECEK
 
Yazılı ve görsel basın ve diğer iletişim kanallarıyla vatandaşların,  kış şartlarında ne şekilde araç kullanacakları, trafikte karşılaşabilecekleri  riskler, yapılacak trafik denetimleri ve bu denetimlerin amacı hakkında düzenli  bir şekilde bilgilendirilmeleri sağlanacak. 
Trafik kuralları ile karayolu güzergahlarında meydana gelen trafik  kazalarının nedenleri ve meydana geldiği yerler, hava, yol ve trafik durumuna ait  bilgiler, trafik ve sağlık kuruluşları, dinlenme tesisleri, yol açma ve kurtarma  kuruluşları ile bu kuruluşlara ait ekiplerin yerlerini ve telefon numaralarını  içeren kroki ve broşürler hazırlanarak, başta sürücüler olmak üzere tüm yol kullanıcılarına ulaştırılacak. 
Trafik güvenliğini olumsuz yönde etkileyen tipi, çığ düşmesi, heyelan,  yol kapanması gibi hava, yol ve trafik durumları hakkında basın ve yayın  organlarına ivedilikle bilgi verilecek, vatandaşların zamanında uyarılmaları ve  tedbirli olmaları sağlanacak. Ayrıca 155 ve 156 numaralı telefon hatlarını arayan  vatandaşlara gerekli bilgi verilecek, yardım ve kolaylık sağlanacak. 
Alınan bütün tedbirlere rağmen yoğun kar yağışı, buzlanma, çığ,  heyelan gibi sebeplerle karayollarının trafiğe kapanması veya ulaşımda aksamalar  olması halinde, durum, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığına  bağlı Kaza Danışma Biriminin 0 312 462 21 91 numaralı telefon veya 0 312 462 21  99 numaralı faksına bildirilecek. 

17.11.2015 00:39:18