TEK ÇATIDA TOPLANACAK
Böylece izin hesabında iş günü esası getirilecek. Kamu çalışanlarının yıllık izin süresi, Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödemek suretiyle geçen hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 iş günü, 10 yıldan fazla olanlar için 30 iş günü olacak. 2017 yılına yetiştirilmesi öngörülen yeni kanun, mevcut 5 ayrı devlet personel rejimini tek yasa altında toplayacak. Ödeme çeşitleri yeniden tanımlanacak. Kamu kurumlarının tamamında 'sicil değil performans' kriteri uygulanacak, part-time, evden çalışma gibi uygulamalar başlayacak, 'garantili iş' dönemi kapanacak. Kanunun getireceği bazı yenilikler şöyle:
İŞ GARANTİSİ BİTECEK
Çalışanlar arasında '4a, 4b, 4c' şeklindeki harf karmaşası bitecek.
Kamuda yaklaşık 50 çeşit ödeme yapılıyor. Bu sayının 10'a düşürülmesi öngörülüyor. Bu da temel ücret, hizmet farkı, performans, ek ödenek, ders ücreti ve vekalet ücreti şeklinde belli başlıklar halinde olacak.
Özel sektörde olduğu gibi işini yapmayanın meslek hayatı bitecek. İş garantisi olmayacak.
Kamuda memur-işçi ayırımı bitecek.
Kamuda uzman kadrosunda çalışan personelin özlük hakları iyileştirilecek, yurt dışı eğitimler artırılacak.
Kıdemli personelin az gelişmiş bölgelerde görev yapması teşvik edilecek.
ÇOK ÇALIŞANA ÇOK ÜCRET
Performansı yüksek memura daha fazla maaş verilebilecek. Halen çalışan memurlardan emsallerine göre fazla çalışan personel diğer emsalinden fazla maaş alabilecek. Kamu çalışanlarının görev aylığı veya ücreti Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek belli bir performans ödeneğinden karşılanacak.
ESNEK MESAİ İMKANI
Hamileler, engelliler ve Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek iş ve hizmetlerde görev yapan memurlar kurumun amirinin izni ile esnek çalışabilecek. Böylece yarım gün çalışma imkanı olacak. Çocuğu olan memurlar da istemeleri halinde çocukları 1 yaşına gelene kadar esnek sistemle çalışabilecek.
17.11.2015 17:56:50