Ağustos ayının gelmesiyle birlikte Erzurum'da kış mevsimi hazırlıkları başladı. Ekim ayı sonunda kar'ın düştüğü kentte Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü şimdiden önlemlerini almaya başladı.
Şiddetli kış mevsiminin yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum'da önlemler şimdiden alınıyor. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü, kar ve tipinin etkili olduğu yüksek kesimlerdeki yolların kapanmaması için bu bölgeleri 'kar siperleri' ile örüyor.
Erzurum'da geçtiğimiz kış mevsimlerinde etkili olan tipi nedeniyle yolların kapanmasını önlemek amacıyla yapımına başlanılan 'kar siperi' uygulamasının olumlu sonuç vermesi üzerine Karayolları Bölge Müdürlüğü, söz konusu uygulamayı hızlandırdı. Geçtiğimiz yol 15 kilometre uzunluğunda kar siperi yapan Karayolları bu yıl kar siperi uzunluğunu 25 kilometreye çıkarıyor.
ERZURUM-AĞRI,ERZURUM-BİNGÖL VE ERZURUM-ARTVİN YOLU SİPERLERLE ÖRÜLÜYOR
Şiddetli ve uzun kış mevsiminin yaşandığı bölgede dağ yamaçlarındaki yollar sık sık trafiğe kapanıyordu. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ise bu yollarda tel üzerine pvc ile oluşturulan kar siperleri örmeye başladı. Uygulamadan memnun kaldıklarını yolların tipi nedeniyle kapanmasının yüzde 40 önüne geçildiğini belirten karayolları 12 Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Uygulamanın hem yakıt tasarrufunu yüzde 50 azalttığını hem de sürücülerin kabusu haline gelen yolların artık kapanmadığını söyledi. Uygulamaya bu yılda devam edeceklerini ifade eden Altıok, "Kar siperleri sayesinde yollarımızın önemli ölçüde kapanmasının önüne geçtik. Bu da karla mücadelede hem etkili olmamıza hem de ekonomim olarak kar etmemize neden oldu. Geçen yıl 15 kilometre ördüğümüz siperleri bu yıl 25 kilometreye çıkartıyoruz" diye konuştu.
KAR SİPERLİĞİ NEDİR ?
Kar siperlikleri, zincir ağları ile pvc lamaların sistematik bir şekilde bütünleşmesi ile oluşmuştur.
Üzeri pvc kaplanmış çelik tellerin oluşturduğu zincir ağlarıyla, binaların dış cephe kaplama malzemesi olarak üretilen plastik lamaların uyumlu bir şekilde birleştirilmesiyle oluşan siperlikler istenilen yükseklikte ve sonsuz uzunlukta üretilebilmektedir.
Betondan çok hafif, taşınabilir ve maliyetindeki ucuzluğun yanı sıra gereği halinde yer değiştirme kolaylığı, sağlamaktadır.
Kapasitesi hesaplanabilir ve sabit olarak hesabedilebilir. Çift kat takviyeli ve uzun ömürlüdür. Hızlı ve çabuk monte edilebilir. İstenilen açı verilerek rüzgarın geliş yönüne göre tasarlanabilir. Kar siperi tasarımında faktörler; yükselti,yoğunluk, uzunluk, arka ve ön alan mesafeleridir. Bariyer uçlarında kar birikiminin daha az olacağı, savrulmanın daha çok olacağı göz önüne alınarak uçların 30 derece uzatılması önerilir.
10.08.2013 14:27:32