YENİ EKONOMİ ENERJİ BORSASI'YLA GÜÇLENECEK
Konuşmalarının tamamında ekonomiye ilişkin anlatımlarındaki bilgisi dikkatlerden kaçmayan Karagöl, 2013 yılında yasalaşan Enerji Piyasaları Anonim Şirketi (EPİAŞ) kanunuyla birlikte, Enerji Borsası kurulması süreci başladığını söyledi. Kurulan enerji borsasının yeni ekonomiye büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Karagöl, "Artık bir Enerji Borsamız var. Türkiye ekonomisindeki dengeleri pozitif yönde etkilemesi beklenen bu büyük proje, enerjiyle şekillenen küresel politik ve ekonomi gündeminde Türkiye'nin ağırlığını artıracak.Öncelikle Türkiye, elektrik üretiminin yarısına yakınını doğalgazdan karşıladığı için elektrik üretimini çeşitlendirerek, bu piyasadaki yatırımları artırmayı hedefliyor. Ancak bu yatırımlarının artması, elektrik piyasasının şeffaflaşmasıyla doğru orantılıdır. Piyasanın şeffaflaşmasıyla demek istediğimiz, elektrik üreticisi firmaların hangi fiyattan elektrik satacağını bilmesi demek. Bunun uzun zaman için öngörülebilir olması ise, Enerji Borsası'nın varlığı ile ilgili birebir ilgilidir. Çünkü referans bir fiyat olmaması durumunda, firmaların ürettikleri elektriği hangi fiyattan satacakları konusu belirsiz olacaktır. Bu belirsizlik ortamı da, elektrik piyasasındaki üretici, dağıtıcı ve tüketici aktörleri negatif yönde etkiliyor. Uzun vadede elektrik fiyatlarının öngörülebilir olması, üretici firmaların hareket alanını genişletecektir" diye konuştu.
KIRILGANLIK AZALACAK
Diğer yandan, firmaların elektrik çeşitlemesi sayesinde piyasada oluşabilecek herhangi bir risk karşısında kırılganlığına dikkat çeken 25. Dönem Ak Parti Erzurum Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, liberal bir piyasada adil bir rekabet ortamının oluşmasıyla, arz-talep dengesine göre belirlenecek fiyatlar, tüketici açısından da önem arz ettiğini,yani, tüketicinin elektriği daha ucuza kullanacağını söyledi. Karagöl, " Tabii bu noktada, Enerji Borsası'nın teknik, altyapı, idare ve yönetim kademeleri açısından etkin çalışmasının ve güvenilir olmasının büyük önemi olduğunu vurgulamak gerekiyor. Çünkü önce elektrik piyasasını içerecek olan Enerji Borsası'nın bir sonraki aşamada doğalgaz, petrol ve farklı enerji kaynaklarının da yer aldığı bir kuruluş olması hedefleniyor.Böyle bir ortamda, özellikle piyasaların manipüle edilmemesi, iç ve dış şoklarakarşı dayanıklı olması,Enerji Borsası'nın etkinliğini garanti edebilecek bir siyasiortamla mümkün olacaktır" dedi.
ENERJİ BORSASI, TÜRKİYE'NİN ENERJİ MERKEZİ OLDUĞUNUN KANITIDIR
Son dönemde küresel siyaset ve ekonominin başlıca konusunun enerji olduğu ifade edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Karagöl, "Avrupa'nın artan enerji bağımlılığı, enerji kaynaklarına sahip ülkelerin enerji kartını sürekli olarak kullanmaları, ekonomik büyümenin dinamosunun enerji olması, ülkeleri alternatif arayışlarına itmiştir.Bu arayışlardan dolayı İstanbul'da kurulması planlanan Enerji Borsası, Türkiye'nin enerji merkezi olma noktasında büyük bir rol üstlenmektedir. Çünkü hâlihazırda yürüyen TANAP Projesi'yle birlikte, Kuzey Irak Kürt Bölgesi'ndeki petrol ve doğalgazın Türkiye üzerinden geçişinin sağlanması, Rusya'nın Güney Akım Projesi'nde yönünü Türkiye'ye çevirmesi, Türkiye'nin enerji haritasında yerini güçlendirmiştir. Bu projelerle birlikte, Enerji Borsası'nın da hayata geçirilmesi Türkiye'nin enerji merkezi olduğunu teyit edecektir. Türkiye'nin Yeni Ekonomisi'ne yakışan da, enerji piyasasına yön veren bir Enerji Borsası'nın varlığıdır" şeklinde konuştu.
27.02.2015 21:19:49