GÖÇ HARİTASI ÇIKARILDI
Telekom gibi büyük şirketlerin de aralarında bulunduğu irili ufaklı kuruluşlar bölgede emek yoğun sektörler arasında olan çağrı merkezleri sayısını artıracak ve binlerce gence istihdam yaratılacak. Köyünde işletme kuracak gençlere hem kredi desteği hem de yatırımlarını yönlendirecek uzman desteği sağlanacak. Çalışma kapsamında bir de göç haritası çıkarıldı. Buna göre, terör örgütü PKK'nın saldırıları ve ekonomik nedenlerle göç veren iller sıralamasında Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Hakkâri, Muş, Siirt, Van'ın ilk sıralarda yer aldığı belirlendi. Göç alan iller sıralamasında ise birinci olan İstanbul'u Ankara, İzmir, Gaziantep, Mersin, Adana, Bursa, Kocaeli izledi. Hükümet, iç göçü önlemek için yatırımlara teşvikleri artırırken, sosyal destek programlarının da kapsamını genişletecek. Paket kapsamında köyünü terk etmek durumunda kalan vatandaşa yeni imkânlar sunulacak.
MALİ DESTEK PROGRAMI HAZIR
Küçük işletmelerin devlet desteklerinden daha avantajlı ve öncelikli yararlanması sağlanacak. Kalkınma ajanslarının destek araçları genişletiliyor. Kredi desteği de bu ajansların programına ekleniyor. Destek bütçesinin yüzde 10'u girişim sermayesine aktarılacak. Bu ajanslar yeni dönemde girişimci yetiştirme merkezlerine dönüşecek. Paketle girişimcilere koruma da geliyor. Buna göre bölgedeki girişimcilerin iş kurma, güçlendirme, işin sürdürülebilirliğini sağlama, izleme ve takip süreçlerini içeren programlar hazırlanacak.
DEVLET ALIM GARANTİSİ VERECEK
Kamu yatırımlarında kentsel gelişme odaklı projeler öncelikli olacak. Göç, yoksulluk, işsizlik sorunlarının çözümü için yaşama geçirilen 10 bin proje desteklenecek. Hazırlanan geniş kapsamlı çalışmayla GAP İdaresi de göçü önlemek için sosyal yatırımlara destek sunacak. Devlet hem alım hem de yatırım garantisi verecek. Sermayesi olmayana devlet belli bir süre ortak olacak. İşletme kendi ayakları üzerinde durduğunda bu ortaklık bitecek. İşletmelerin finansmana erişimi kolaylaşacak.
14.07.2016 02:38:25