Eren,Cumhurbaşkanı Gül'ün zirvede yaptığı konuşmadaki, ''Bugün bizleri aynı milletin mensubu yapan değerler, sadece ortak dilimiz, ortak dinimiz, ortak tarihimiz, ortak kültürümüz veya ata yurdumuz değil, parlak bir geleceği hep birlikte inşa etme arzu ve irademizdir''şeklindeki sözlerinin Türk dünyasında sevinçle karşılandığını belirtti.
Hikmet Eren, yaptığı yazılı açıklamada, Zirvede özellikle ele alınan ve 'Modern İpek Yolu' olarak tanımlanan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin küresel arenada 'oyun değiştirici ve stratejik bir proje'olacağına inancının tam olduğunu vurguladı.
Küresel ekonomik ağırlık merkezinin, Atlantik'ten Asya-Pasifik'e kaydığının artık bir vakıa olduğunu, bunun da Türk Dünyası'nın jeo-ekonomik önemini artırdığını belirten Eren, şunları kaydetti: "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan'ın ekonomik ve demografik potansiyeli toplamda; 4,8 milyon kilometre karelik yüzölçümüyle dünyada 7. sırada; 140 milyonluk nüfusla 9. sırada; 1,5 trilyon dolarlık milli hasıla ile 13. sıradadır.
Söz konusu sıralamadan da kolaylıkla görüleceği üzere, Türk dünyası küresel ölçekte sahip olduğu coğrafi ve demografik ağırlığın altında bir ekonomik performans sergilemektedir. Bu da, ekonomik kalkınma hamlelerimize aralıksız devam etmemiz gerektiğine işaret etmektedir. Tarihe baktığımızda, Türk devletlerinin güçlü ve etkili olduğu dönemlerin, İpek Yolu'nun dünya ticaretinin ana güzergâhı olduğu dönemler olduğunu görüyoruz. Türk Dünyası, küresel ekonominin ve dünya ticaret yollarının dışında kaldığında ise, siyaset ve medeniyet sahasında ağırlığı da azalmıştır. Bu bir vakıadır. Tarihi okuyan, bilen herkes bunu görmektedir. Bu anlamda İpek Yolu, Türk Dünyası'nın ekonomik refahının ve siyasi etkinliğinin anahtarıdır. Dolayısıyla İpek Yolu'nu yeniden diriltmek bizim açımızdan stratejik bir öncelik olmalıdır. Modern anlamdaki İpek Yolu, tarihi İpek Yolu'nun bu sefer geniş tren ağlarıyla, ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla, doğalgaz boru hatlarıyla örülmesi demektir"
PROJE TÜRK DÜNYASINI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK
Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, Türkiye'nin bir süredir Doğu ile Batı arasındaki mevcut hatlara alternatif ve güvenli demiryolları güzergâhları üzerinde çalıştığını hatırlattı.
Eren,Azerbaycan ile birlikte yürütülen Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin bu anlamda çok önemli olduğunu ifade etti. Hikmet Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi bölgedeki dinamikleri değiştirecek çapta bu dev projedir. Söz konusu demiryolu hattı, Türk Konseyi üyesi ülkeler arasında kesintisiz ve hızlı ulaşım imkânları sağlayarak, ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük katkı yapacaktır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesinin en kısa zamanda tamamlanması için büyük gayret sarf ediliyor. Bunu takdirle karşılıyoruz. Bu projenin doğal uzantıları olan Bakü Limanı ile Kazakistan'ın Aktau ve Türkmenistan'ın Türkmenbaşı Limanları arasındaki mevcut feribot bağlantılarının geliştirilmesi projelerinin hızla tekemmül ettirilmesinin çok önemli olduğu kanaatindeyim''
23.08.2013 20:29:03