Bir başarı hikayesi... 1989'dan günümüze Kılıçoğlu...

Erzurum'dan çıkıp, ülkenin markası haline gelen Kılıçoğlu'nu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kılıç ile konuştuk...

1989'da kurulup, 1998'de şubeleşip, ülke geneline yayılmaya başlayan Kılıçoğlu, 2006 yılında 8 milyon liralık yatırımla Arzen markasını oluşturdu. Erzurum'dan çıkıp, ülkenin markası haline gelen Kılıçoğlu'nu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kılıç ile konuştuk...

EKSİ25HABER / ERZURUM - Baklava ile başladığı üretimini Maraş usulü dondurma, sütlü tatlı ve yaş pasta ile çeşitlendiren Kılıçoğlu, organik dondurma ile kuruluşunun 24'ncü yılında Türk ve dünya pazarlarına açılmayı hedefliyor. Dadaşkent'te Erzurum'un ilk adlarından Arzen markası ile dondurma üretimi yapan firma, Erzurum,Tekirdağ,Trabzon, Erzincan, Diyarbakır, Sivas ve Bursa'daki toplam 15 şubesini 30'a çıkarmayı planlıyor. Altyapısını iyileştirmek için bugüne kadar 12 milyon TL'lik yatırım yapan Kılıçoğlu, kısa bir süre içerisinde ise İstanbul ve Malatya'da da şubeleşmeye hazırlanıyor. 1989 yılında kurulan, 1998 yılında da şubeleşme yoluna giden, 2006 yılında da Arzen Dondurma Fabrikası'nı hizmete sokarak Ankara, İstanbul başta olmak üzere kent dışındaki pastane ve cafelere dondurma dağıtan firma, ihracatı da düşünüyor. Arzen markasına yönelik frenchise başvurularını da değerlendiren firma, Arzen markasına yönelik şubelerin 40-50 metrekarelik hızlı satış noktalarından oluşmasını istiyor. Kılıçoğlu Gıda Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kılıç,  1989'da kurulan ve 1998'de büyüme sürecine giren şirketlerinin yatırım projeleri ve yeni markaları Arzen'le ilgili hedeflerini anlattı.

Baklavadan dondurmaya geçiş nasıl oldu?
1989 yılının sonunda Kılıçoğlu Gıda Limited Şirketi olarak,  Kılıçoğlu baklavaları üretim ve satış şirketini kurduk. Antep Baklavası üretiyorduk. Daha sonra ürün çeşitliliğimize Maraş usulü dondurma, sütlü tatlılar, yaş pasta gibi çeşitlerini ekledik. Üretim kapasitesini artırıp fabrika üretimine geçtik. O dönem küçük çaplı üretim yapıyorduk. Üretimle birlikte 1998'de şube sayısını da artırmaya başladık.
Bugün toplam 15 şubeye ulaştık. Şubelerimizin 6 tanesi Erzurum'da diğerleri ise İstanbul, Tekirdağ, Trabzon, Erzincan, Diyarbakır, Sivas ve yeni açılışını yapmış olduğumuz Bursa'da. İlk başlarda küçük bir işletme kuracak sermayeye sahiptik. Özgüvenimiz ve işimize olan saygımız sayesinde 2006 yılında üretim tesisi inşaatına başladık. Dadaşkent'te 6 bin metrekaresi kapalı 14 bin metrekare alanda Arzen markasıyla 2006'dan itibaren dondurma üretimine geçtik.
Bu süreçte üretim teknolojinizi de yenilediniz mi?
Tamamen İtalyan teknolojiyle kurulan fabrikamızda el değmeden üretim gerçekleştiriyoruz. 12 milyon TL'lik bir yatırımla dondurmanın yanı sıra sütlü tatlı imalatı da yapıyoruz. Erzurum'da üretip Ankara, İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerdeki pastane ve cafelere dondurma dağıtımı yapıyoruz. Aynı zamanda kendi şubelerimizde de bizzat  pazarlamaktayız. Arzen'in tamamen naturel oluşu bizi dünyada bilindik marka haline getirecektir. Tamamen doğal organik meyvelerden ve kaliteli organik sütten dondurma yapılıyor. Bu standart diğer dondurmalardan bizi ayrıcalıklı kılacaktır. 75 kişilik istihdam yarattığımız fabrikada günlük 40 ton civarında dondurma, 50 bin adet sütlü tatlı, 500  ton baklava, 2 bin  adet yaş pasta üretiyoruz. İstihdamımız şubelerimizdeki çalışanlarla 260'a çıkıyor.

Erzurum'un soğuğu dondurma için bir avantaj mı?
Başka şehirlerde üretim yapılıp satılıyorsa Erzurum'da da üretilip dağıtılabilir. Erzurum'un sıcak ya da soğuk olması çok önemli değil hatta soğuk olmasının bazı avantajları bile var. Bu avantajlarımız örneğin Kahramanmaraş ve Adana'da yaz ya da kış aylarında dondurmayı korumak için soğutucuların daha fazla çalıştırılması gerekli. Bu da çok fazla enerji sarfiyatı demek..Erzurum'un soğuk olması bu anlamda bir avantaj. Bir de Erzurum'da dondurma ve sütlü tatlı yapımı için iyi kalitede süt bulabiliyoruz, Bu da bizim ürünümüzü daha özel kılmakta.
Markalaşma sürecinin neresindesiniz?
Üretimi ve kalitesi ile takdir edilen bir firmayız. Bunu müşteri taleplerinden anlıyoruz. Şehrimizden Türkiye'ye marka çıkarmak için ciddi bir altyapı yatırımı oluşturduk. Bu üretim altyapısı ile büyüme trendine çok daha hızlı gireceğimizi düşünüyorum. Erzurum pazarının yüzde 70-80'ine hakimiz. Ürünlerimiz biraz lüks gıda tüketimine girmekte. Bu nedenle şubelerimizin bulunduğu  şehrin sosyo-ekonomik yapısı da çok önemli. Bölgemize ve Türkiye'ye verebilecek şeylerimiz olduğunu düşünüyorum. Markalaşmak çok zor ve ciddi zaman gerektiren bir iş. Ama ürününüz kaliteli olursa, sunumu ve görselliği güzel olursa, sunulduğu mekânların, frenchise şubelerinin hizmet kalitesi sizin marka olmanızı sağlayabilir.  Çünkü marka olmak bir bütündür.Oluşacak bir aksaklık sizin marka olmanızı engelleyebilir. Markalaşma adına bize gelen bayilik tekliflerini ince eleyip sık dokuyoruz. Şehrimizin ilk isimlerinden olan Arzen'i  kullanarak Türkiye'de markalaşmak istiyoruz. Aslında çok bayilik ve şube talepleri var üretim kapasitemiz buna yeterli. Vazgeçilmez bir marka olacağız. Şu anda lokal bir markayız bundan sonraki hedefimiz Türkiye'ye mal olmuş bir marka olmak.

Yatırım planlarınız nelerdir?
Altyapımız için ciddi bir yatırım yaptık. Artan üretime paralel olarak kısa bir süre içerisinde İstanbul ve Malatya'da yeni şube açacağız. Çok sayıda frenchise başvurusu var. Bunları değerlendiriyoruz. Kısa bir süre içerisinde İstanbul ve Bursa'da bunu gerçekleştireceğiz. Markalaşma hedefimizi gerçekleştirmek için bunları iyi değerlendirmemiz lazım. Çünkü ürünlerimizin hepsini biz üretip göndereceğiz. Vakumlu sütlü tatlıların raf süresi 30 gün ama yaş pastanın ömrü daha az. Şubelerimizin belirlediğimiz standartlarda çalışmasını sağlayarak izin veriyoruz. Hedefimiz  30 şubeye ulaşmak. Şube sayımızı artırarak markalaşmak istiyoruz. Yatırımlarımızın hepsinde kendi öz sermayemizi ve kendi arsalarımızı kullandık. Çalışmalarımızı daha çok frenchise sistemi ile yapacağız. Hedeflerimiz arasında ihracat da var. Öncelikle cafelere dondurma ve sütlü tatlı gönderiyoruz. Belki ileride şubede açabiliriz. En büyük hedefimiz, Arzen dondurmalarını ülkemiz ve daha sonra da dünyaya tanıtmak.
Frenchise için standartlarınız var mı?
Arzen markasına şubelikler vermek için 40-50 metrekarelik  hızlı satış noktası şartımız var. Vakumlu dondurma ve sütlü tatlı göndereceğiz. Kılıçoğlu  tatlıları içinde  en az 150 metrekare alanı olan yerlere ürün vereceğiz. Özelikle Güney Doğu, İç Anadolu, Karadeniz bölgelerindeki şehirlerden çok sayıda frenchise başvurusu var. Şartlara uyanları değerlendiriyoruz. Arzen isminde Diyarbakır'da şubemiz var. Ama aynı zamanda Diyarbakır ve çevre illerine dondurma da satıyoruz.
Sektörde yaşadığınız sıkıntılar nedir?
En büyük sıkıntımız yetişmiş eleman bulamamak. Pasta ve dondurma sektöründe birkaç yıl yetişen eleman batıya göç ediyor. Kendi eğitimimz dışında yyetişmiş elemanları  da Erzurum'a getirmeye çalışıyoruz. Onlara lojman temin ediyoruz. Farklı ücret vererek burayı cazip hale getirmek istiyoruz. Kısacası burada kalmalarını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz.
Naturel oluşu bizi ayrıcalıklı kılıyor
Dondurmanın yanı sıra sütlü tatlı imalatı da yapıyoruz. Erzurum'da üretip Ankara, İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerdeki pastane ve cafelere dondurma dağıtımı yapıyoruz. Aynı zamanda kendi şubelerimizde de bizzat  pazarlamaktayız. Arzen'in tamamen naturel oluşu bizi dünyada bilindik marka haline getirecektir. Tamamen doğal organik meyvelerden ve kaliteli organik sütten dondurma yapılıyor. Bu standart diğer dondurmalardan bizi ayrıcalıklı kılacaktır.





16.11.2013 18:09:56