Bayram serin geçecek

4 günlük Kurban Bayramı başlıyor. Bayramın ağız tadıyla geçmesi için en çok merak edilen 3 konuyu derledik.

EKSİ25HABER / ERZURUM - Kurban Bayramı'nda hava nasıl olacak, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli ve yola çıkacakların sağ salim sevdiklerine kavuşması için altın değerinde uyarılar.   
Vatandaşların kimi Kurban bayramını tatil olarak değerlendirecek kimisi de kurban ibadetini gerçekleştirecek. En çok merak edilen konulardan birisi de bayram boyunca havanın nasıl olacağı. Meteorolojiden tatilciler için iyi haber gelmedi. Bayramda yurt genelinde yağmurlu hava hakim. Arife günü (bugün) Marmara, Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış diğer bölgelerde ise parçalı ve az bulutlu bir hava bekleniyor. Yağışların Kıyı Ege, Batı Akdeniz kıyıları ile Çanakkale, Edirne çevreleri ve Isparta'nın güneyi ile Burdur'un doğusunda kuvvetli olması bekleniyor. 

Tüm bölgelerde sağanak  

Bayramın 1. günü Marmara, Kıyı Ege ile Batı Karadeniz kıyılarında sağanak yağışlar görülecek. Diğer bölgeler parçalı ve az bulutlu geçecek. 
Bayramın 2. günü Marmara'nın güneydoğusu, Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Karadeniz kıyıları ile Edirne ve Çanakkale çevrelerinde sağanak yağışlar görülecek. Diğer bölgelerimizde ise parçalı ve az bulutlu bir hava olacak.   
Bayramın 3 ve 4. günleri, Marmara'nın doğusu İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Karadeniz kıyıları ile Ardahan ve Kars çevrelerinde yerel sağanak yağışlar bekleniyor. 
İstanbulluları Bayramın 1. günü gök gürültülü sağanak yağmur bekliyor. Bayramın 2, 3 ve 4. günü ise İstanbul'da hava parçalı bulutlu olacak. 

Yollara düşecekler dikkat!

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak belirlemesi ile geçtiğimiz Cuma yola çıkan tatilcilerin yanı sıra bazı vatandaşların da bugünden itibaren yollara çıkması bekleniyor. Uzmanlar kazaların büyük çoğunluğunun sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek yola çıkacakları uyarıyor. Uzmanlar bayram süresince şehirler arası yolların normalden 10 kat daha fazla olduğunu belirterek Sürücülerin daha dikkatli davranmalarını araçlarının bakımlarını zamanında yaptırmalarını tavsiye etti. Türkiye'de karayollarında en çok kazaların yaşandığı 65 kör nokta olduğunu belirten uzmanlar buralardan geçerken sürücülerin dikkatlerini daha da artırmasını istedi. 

İŞTE KÖR NOKTALAR

TÜRKİYE'DE 11 bölge güzergahında toplam 65 kör nokta var. Karayolları Genel Müdürlüğü bu kör noktalarda iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu noktaların bazıları İzmir -Turgutlu karayolunun 17. kilometresi ile Muğla - Marmaris yolunun 22., Edremit - Burhaniye yolunun 13., Beyşehir - Akseki yolunun 42., Malatya - Elazığ yolunun 37 ve 40., Denizli - Serinhisar yolunun 17., Antalya - Serik yolunun 16., Bafra - Samsun yoluyla Aksaray - Nevşehir yollarının 14 ve 15., Akçaabat - Trabzon yolunun 16. kilometresi. Sürücülerin özellikle bu noktalara çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Küpesiyle sağlık raporuna bakın! 

Uzmanlar kurbanlık seçimi yapılırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle sıraladı: 
n Kurbanlıklarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin bulunmasına, veteriner sağlık raporu ve pasaportlarının olmasına özen gösterilmeli. Ayrıca kurbanlığın 2 yaşından küçük olmaması gerekiyor. Hayvanın dış görünümü de sağlık habercisi. Üzerinde yara ya da şişlikler olan hayvanı sakın almayın!


23.09.2015 02:06:02