Bakan acı rakamı açıkladı: 432 çocuk yetim kaldı...

Soma'daki maden faciasına ilişkin rakamsal bilgiler veren Aile Bakanı Ayşenur İslam, 'Toplam 432 çocuğumuz babasız kalmış durumda' dedi. İslam, yetim kalan çocukların yaş ortalamasının 10 olduğunu belirtti.

EKSİ25HABER / ERZURUM - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AFAD merkez binada düzenlenen basın toplantısında konuştu. 

BAKAN İSLAM: 432 YETİM

Maden faciasıyla ilgili en acı bilgiyi İslam verdi: 432 çocuğumuz babasız kaldı. Bu çocukların yaş ortalaması 10.
İslam şöyle konuştu: 'Şimdiye kadar 289 ailemize ulaştık. Hayatını kaybeden madencilerimizin evli olanlarının sayısı 255, bekar olanlar 46 kişi. Çocuğu olmayan madenci sayısı 84. Hayatını kaybeden ve çocuğu olan madenci sayısı 217. Toplam 432 çocuğumuz babasız kalmış durumda yetim kalmış durumda.
Bu çocukların yaş ortalaması 10. Bizim için önemli olan bu aileleri ayakta tutmak. Biz o tedbirleri alıyoruz. Herkes son derece duyarlı.'

YARALI SAYISI 486

Atalay, "Aile Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, valiliklerimizin yoğun çabaları oldu. Devlet ve millet olarak bir acı yaşadık. Sebepleri, niçin oldukları, onların araştırılması devam ederken bir yandan da bundan sonrası için ne yapılabilir? Benzer ocakların güvenlik açısından değerlendirilecektir. Yaralanan sayısı 486'dır. Hastaneye sevkedilen, tedavi gördükten sonra ayrılan sayı 122'dir. Şu anda yaptığımız bir çalışma var. AFAD ve Aile Bakanlığımız bu kısmını birlikte yürütüyorlar. Kazanın ilk anından beri Aile Bakanlığı oradaydı. Ailelere sosyal destek ve danışmanlık yapıldı" dedi.

YARDIMLAR AFAD'DA TOPLANACAK

Ailelerle ilgili yakın tespitlerin yapıldığını anlatan Atalay, "Aile Bakanlığı ve AFAD birlikte yapılıyor. Her aile tekrar ziyaret ediliyor, ailenin durumu, çocukların eğitim durumu, konutların durumu gibi detaylı durum tespiti yapılıyor. Kendilerine 'talepleriniz ne olabilir' şeklinde soruların sorulup görüşleri alınıyor. Kısa süre içinde tamamlanacağını düşünüyoruz. İkinci yürüyen çalışma ise AFAD bünyesinde yardım hesapları açıldı. Vatandaşlarımız, bu hesaplara nakdi yardımı gönderiyor, ikincisi ise SMS göndermek kaydıyla bu hesaplar bünyesine yardıma katılabiliyor. Bu çerçevede değişik kamu kurumları, STK'lar hatta özel kuruluşlar da bazı yardım kampanyaları başlatmış oldular. Onların hepsiyle de haberleştik. Onlar şimdi kendi çalışmalarını yürütecekler. Bütün bu yardımlar neticede belli kayıtlar devir teslim içinde AFAD'da toplanacak" diye konuştu.

TOBB'UN YARDIMI 

TOBB'un Soma'ya yardım kapsamında belli bir miktar açıkladığını anlatan Atalay, "İstanbul Ticaret Odası ve Ankara Ticaret Odası onun dışında. Bunların hepsiyle irtibat kuruldu. Onlar nihai olarak kampanyalarını tamamladığında AFAD'a bunu devretmiş olacak. Kimi firmalar bizi arayarak 'Biz şehitlerin yakınları için konut desteği yaptırmak istiyoruz', 'Çocukların okul masraflarını eğitim hayatı boyunca karşılayacağız' gibi. Kendileriyle etkili şekilde görüşmeler yapılıyor. Onlar da AFAD'da toplanmış olacak. İhtiyaçlar tespit ediliyor. Son kuruşuna kadar Soma'da kaza sonrası hayatta kalanların, şehitlerin aileleri, yakınlarının ihtiyaçları için kullanılacak. Bunları ilan ediyoruz, açıkça ilan da edilecek" ifadelerini kullandı.
Buradaki insani yardım niteliğinde toplanan paranın kuruşu kuruşuna sadece Soma için kullanılacağını belirten Atalay, bunun daha önce de böyle yapıldığını dile getirdi.

"TBMM'DE OLAYI EN YAKINDAN SEBEP-SONUÇLARIYLA DEĞERLENDİRMİŞ OLACAK"

Bundan sonra ailelere gidecek psikolojik desteğin uzmanlar tarafından yürütüleceğine işaret eden Atalay, bunu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın organize edeceğini ifade etti. Araştırma Komisyonu kurulmasının TBMM'de kararlaştırıldığını belirten Atalay, "TBMM'de olayı en yakından sebep-sonuçlarıyla değerlendirmiş olacak. Bu çalışmaların hepsi değişik boyutlarıyla yürüyor. Bizim gündeme almadığımız, özellikle şehitlerimizin yakınlarıyla ilgili diğer sosyal güvenlik konuları, emekli maaşlarıyla ilgili çalışmalar yapılıyor" dedi.
Milletin bu konudaki duyarlılığı ve yardımlarına dikkati çeken Atalay, "Diğer kurumlarımızın çalışmaları var. İnanıyoruz ki ciddi bir miktar olacak. Geride kalanların en azından, şehitlerimizin emaneti olan çocuklarının ve ailelerin hayatlarını daha güzel yürütmeleri çabasındayız" şeklinde konuştu.
Bakan İslam, "Orada şimdiye kadar ilk günden itibaren ailelerle ilgili çalışmalara devam edildiğini ve bu çalışmaların Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü belirterek, "Ailelerin sosyal durumları ile ilgili tablo ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar 289 aileye ulaştık. Ulaşamadığımız bulunduğu şehrin dışına çıkmış ailelerimiz" dedi.
Hayatını kaybeden madencilerden evli olanların sayısı 255, bekar olanlar 46 kişi olduğunu kaydeden İslam, toplam 432 çocuğun babasız kaldığını, bu çocukların yaş ortalamasının 10 olduğunu ve sahada görevli olan personel sayısı hakkında da bilgi verdi.

SIRBİSTAN VE BOSNA-HERSEK'TE YAŞANAN SEL FELAKETİ

Sırbistan ve Bosna-Hersek'te yaşanan sel felaketine ilişkin açıklamada bulunan Atalay, AFAD'dan iki ülkeye ekiplerin gönderildiğini belirterek, "Pazar günü akşam üzeri Bosna-Hersek bazı destekler istedi. Daha çok kum torbası isteği vardı. 100 bin kadar kum torbası istenmişti. 125 bin kum torbası hazır, jeneratör, boşaltma pompa sistemleri eklenerek, bin kadar battaniye, temizlik malzemeleri, çizme vesaire bütün bunlar gönderildi. Bosna Hersek ve Sırbistan'a mali destek de gönderdik" dedi.



23.05.2014 00:23:43