Erzurum'da 1 mesai arkadaşlarını kaybeden karayolları ekipleri, vatandaşların kapanan yollarda mağdur olmamaları için çoğu zaman kendi canlarını tehlikeye atıyor.
2010 yılında Erzurum'un Çat ilçesi ile Bingöl arasında yol açma çalışması yaptığı sırada iş makinesinin üzerine çığ düşmesi sonucu 3 çocuk babası Muammer Yalçın'ı kaybettiklerini, geçtiğimiz aylar içerisinde de İstanbul Ümraniye'de kar temizliği yapan 3 arkadaşını otomobilin çarpması sonucu şehit verdiklerini belirten karayolları ekipleri, yaşanan acıların hala yüreklerini sızlattığını kaydetti.
"KAR TİMLERİ VATANDAŞLAR MAĞDUR OLMASIN DİYE KENDİ CANLARINI HİÇE SAYIYOR"
Çoğu zaman tipi nedeniyle görüş mesafesinin sıfır metreye düştüğü yollarda, yolda kalan vatandaşların donmaması için hemen yardıma koştuklarını ve tehlikeler atlattıklarını belirten Ekip Şefi Hüseyin İbiş, "Bölgede kar ve tipi nedeniyle yollar kapanıyor. Tedbirsiz yola çıkan sürücüler yollarda kalıyor. Donma tehlikesi geçiriyorlar. 159 hattına gelen ihbarlar üzerine yola koyuluyoruz. Bölgenin ölü noktalarında telefon hatları çekmiyor. Metrelerce kar oluyor bazı noktalarda. Tipi de esince yollar kapanıyor. Gözümüzün görmediği yollarda ilerleyip, yol açarak insanlara hizmet vermeye çalışıyoruz. Birçok arkadaşımız kendi canını tehlikeye atarak vatandaşın canını kurtarmak için seferber oluyor" dedi.
"40 YIL GEÇSE ÇIĞ ALTINDA KALAN MESAİ ARKADAŞIMI UNUTAMAM"
2010 yılında Çat'ta birlikte çalışırken çığ altında kalan mesai arkadaşını 40 yıl geçse de unutamayacağını söyleyen greyder operatörü Fikret Çiloğlu, "Birlikte aynı ekmeği paylaştığım Muammer Yalçın ile o güzergahta yol açma çalışması yapıyorduk. Ben önde o arkamdaki iş makinesindeydi. Göz gözü görmüyordu. Bir süre sonra jandarma beni aradı ve dedi ki sizin araca çığ vurmuş. Ben de öyle bir şey olmadığını söyledim. Daha sonra jandarma bir daha aradı ve arkamdan gelen Muammer Yalçın'ın idaresindeki kepçenin üzerine çığ düştüğünü söylediler. Dönüp gittiğimde kepçenin üzeri tamamen çığla kaplanmış sadece tekerlekleri görünüyordu. Arkadaşım karların içerisinde boğulmuştu. Bu acıyı 40 yıl geçse unutamam" diye konuştu.
"İSTANBUL'DA HAYATINI KAYBEDEN 3 ARKADAŞIMIZ UNUTULMAYACAK"
Karayolları ekiplerinin çok zor şartlar altında çalışarak vatandaşa hizmet sunduklarını belirten sürücü operatörü Adem Kaplan ise, "İstanbul'da 3 arkadaşımızı şehit verdik. Bazı insanlar üzerinde karayolları yeleği bulunan, reflektörlü yönlendirmelerimize riayet etmiyorlar. Bizler sizlere hizmet için gece gündüz çalışırken umursamaz bazı insanlar kendi kurallarını koymaya çalışıyorlar. Saygı göstermiyorlar. Kapalı yoldan ısrarla gitmek istiyorlar. Bu kural tanımazlıklardan ötürü İstanbul'da 3 arkadaşımızı yitirdik. Bunlar bizim acı kayıplarımız" dedi.
"KARAYOLLARI EKİPLERİNİN SOĞUK HAVAYA KARŞI DOPİNGİ HELVA"
Soğuk kış günlerinde sıcak doping olarak helva tükettiklerini kaydeden Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerinden İsmet Sağlar, Ömer Emre Yeler, İdris Bingöl ve Abdullah Ateş, "Yaylasu Bakımevinde çay ve helva tüketimi en fazla olan gıdalar. Helva bizi sıcak tutuyor. Saatlerce kapalı yolların açılması sırasında direncimizi yüksek tutuyor" şeklinde konuştu.
"TÜM EKİP ARKADAŞLARIM CANSİPERANE ÇALIŞIYOR"
Bölgede sorumluluk alanlarının yüz ölçüm olarak oldukça geniş olduğunu kaydeden Karayolları 12. Bölge Müdürü Turgut Aydın, "7 - 24 mesai halindeyiz. Özellikle kış aylarında kar ve tipiden dolayı kapanan yolları açmak için yoğun çaba harcıyoruz. Ekip arkadaşlarım, ekipmanlarıyla cansiperane çalışıyorlar. Üzücü olaylar bizleri derinden yaralıyor. Çat'ta ve İstanbul'da şehit olan arkadaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kaydetti. Öte yandan İHA'nın Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerini 1 günlük takibinde 10 köy yolu ulaşıma açıldı, yolda kalan bazı araçlar kurtarıldı.