Türkiye genelinde 2013 yılında 12 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybetti...
EKSİ25HABER / ERZURUM - Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, Türkiye genelinde 2013 yılında 12 bin kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirterek, 'Özellikle kış aylarında yolların karlı, gizli buzlanma olması sebebiyle otobüs kazaları ön plana çıktı. Biz, Kayseri terminalindeki personel sayısını da, yaklaşık bir ay önce arttırdık. 5 trafik polisi çalışmaktaydı, artık 9'a çıkardık bu sayıyı. Kış boyunca denetimlerimizi daha da arttırmış olduk' dedi.
Dünya genelinde meydana gelen trafik kazalarında, her yıl yaklaşık 1 milyonun insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyon insanın da yaralandığına dikkat çeken Dağdeviren, can kaybını önlemek için trafik kurallarına uyulması gerektiğini söyledi.
Türkiye genelinde 2013 verilerine göre, 3 bin 691 kişi trafik kazalarında olay yerinde hayatını kaybederken, hastanede hayatını kaybedenlerle birlikte bu sayı 12 bine çıktı. Kayseri genelinde ise, 149 kişi trafik kazalarına kurban gitti.
Denetimlerin sıkı bir şekilde yapıldığını dile getiren Dağdeviren, kazaların kış aylarında genellikle aşırı hız ve yollardaki gizli buzlanma nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Kayseri Trafik Denetleme Şube Müdürü İlhan Dağdeviren, 'Kayseri içinde geçen yıl için 38 kişiyi olay yerinde kaybettik ve toplamda 149 kişiyi, Kayseri'nin tamamında maalesef trafik kazalarında kaybettik. Geçtiğimiz dönemde, özellikle kış aylarında yolların karlı, gizli buzlanma olması sebebiyle otobüs kazaları ön plana çıktı. Bu konularla ilgili en başta çok ciddi tavsiyelerimiz var. Bizim denetimlerimizde çok kişi, firmalar, yolcular, araç sürücüleri ve yayalar sanırım bunu hissediyor ki, bu konuda bizi hem manen hem maddi şekilde yanımızda olmak anlamında da, bizleri destekliyorlar.
Otobüs kazalarında en başta temel sorun, aracın trafik kanununun ilgili maddesinde de belirtildiği gibi, hız kuralları çerçevesinde hareket ettirmemek göze çarpıyor. Doğru hızda sürmek diye bir şey var. Bu, sadece hız limitleri içerisinde gitmeyi kast etmiyorum. Daha geniş bir anlamı var. Otobüs olsun, otomobil olsun bir aracın hızını, o yolun yol durumuna, araçtaki yük durumuna, yolcu ve teknik özelliklerine mevsim şartların göre düzenlemesi ona uygun şekilde hareket etmesi demektir. Yol sisliyse buzlu ve karlı ise orada normal limit neyse o rakamdan daha az hızla gitmek mecburiyeti vardır. Bu çerçevede en önemli sebep hız olarak çarpıyor. Hızımızı yolun durumuna göre ayarlamak durumundayız' diye konuştu.