Türkiye'nin 100 milyar doları aşan mega projeleri tam gaz ilerliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde çalışmaların yüzde 70'i tamamlandı. Avrasya Tüneli'nin 3 bin 340 metrelik tünelin yüzde 90'ı bitirildi.
Nükleerde trafik yoğun
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli atıldı. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre nisan ayındaki temel atmanın ardından hem Türkiye hem de Rusya tarafı santralden elektrik üretiminin planlanan tarihten öncesine yetiştirmek için görüşme trafiği yürütüyor. Sinop'a kurulacak nükleer santrale yönelik süreç üzerindeki görüşmelerde devam ediyor. Enerji yönetiminin üçüncü santrale ilişkin yer tespit çalışmaları ise sürüyor. Üçüncü santral ile birlikte toplam üç nükleer santralin maliyetinin 60 milyar doların üzerine çıkacağı hesaplanıyor.
KUZEY MARMARA OTOYOLU VE YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ
Bugüne kadar 49,4 milyon m3 kazı, 21,6 milyon m3 dolgu çalışması yapıldı. 31 adet viyadük ile 22 adet altgeçit, 2 adet dere köprüsü ve 28 adet üstgeçidin betonarme imalatları bitirildi. 35 adet menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürüyor. 3. Boğaz Köprüsünde otomatik tırmanır kalıp sistemiyle kulelerin betonarme imalatları tamamlanırken her iki yakada da deniz seviyesinden +305,00 m kotuna ulaşıldı. Kule semer döşemesi betonarme imalatı devam ediyor. Öngörülen tamamlanma tarihi 2015.
AVRASYA TÜNELİ'NİN % 90'I TAMAM
Asya ve Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayolu ile birleştirecek olan Avrasya Tüneli'nde sona yaklaşılıyor. Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek ve İstanbul trafiğinde önemli oranda rahatlatma sağlayacak olan Avrasya Tüneli'nde 3 bin 340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 440 metre kaldı. İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi'ndeki 3 bin 340 metrelik tünelin yüzde 90'ı tamamlandı. Ulaştırma Bakanlığı projenin 2017 yılı ortalarında bitirilmesini planlarken açılış tarihi erkene çekildi. Tünelin, Ağustos ile Aralık 2016 tarihleri arasında hizmete açılması bekleniyor.
Kanal İstanbul'la 2 yeni şehir
Türkiye'nin dünyayı kıskandıran vizyon projelerinden Kanal İstanbul'da proje iki bölümde ele alınıyor. Kanal İstanbul için Yüksek Planlama Kurulu onayı çıkarken, yıl sonuna kadar inşaat çalışmalarının başlanması bekleniyor. 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı Kanal İstanbul için daha önce hazırlanan kentsel tasarım projeleri tekrar ele alınırken, sonrasında imar planı yapılacak. Daha önce 1.2 milyon nüfusun yer alacağı planlanan proje, yoğunluk gerekçesiyle 500 bine çekildi. 250 bin+250 bin kişi veya 300 bin+200 binlik bir şehir kanalın iki yakasına konumlandırılacak. Entegre projelerle Kanal İstanbul'un maliyetinin 50 milyar doları bulacağı hesaplanırken, inşaatında 15 bin kişilik istihdam oluşturulacağı belirtiliyor.
TANAP'tan ilk gaz 2018
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak TANAP'ın temeli Mart ayında Aliyev, Margvelashvili ve Erdoğan'ın katıldığı tarihi törenle atılmıştı. 10 milyar dolarlık proje hem Avrupa'nın enerji güvenliğini sağlayacak hem de Türk ekonomisine katkısı büyük olacak. Projenin inşaat çalışmalarını tüm hızıyla sürüyor. İlk gaz akışının 2018 yılında başlaması bekleniyor. TANAP Projesi'nin, Türk ekonomisine oluşturacağı yeni iş ve istihdam imkanları ile de önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak. 20 il 67 ilçe ve 600 köyden 5 bin kişilik istihdamla bu proje gerçekleştirilecek.
15 şehre hızlı tren
ANKARA, Konya, İstanbul gibi şehirler Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ile birbirine bağlanırken Antalya, İzmir, Sivas, Kayseri gibi şehirlerde bir birine bağlanacak. Bu kapsamda TCDD'nin ihale ve projelendirme çalışmaları sürüyor. 2-3 yıl içerinde 15 şehre daha YHT hatlarının çalışması bekleniyor. Türkiye 2018 yılında kendi hızlı trenini kullanmayı planlıyor.
Finans Merkezi 20 milyar Euro getirecek
İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi'nde ortak alt yapı süreci başlarken, merkezin 2017 yılında bitirilmesi için çalışmalar devam ediyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin hayata geçirilmesi halinde toplamda 150 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar euro gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. İstanbul'da dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri haline gelmiş olacak.
Milli uçak 70 yolcu taşıyacak
Türkiye'nin ekonomisine önemli katkılar sağlayacak projelerden biri de milli yolcu uçağı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı motor teknolojisi üzerinde Türk mühendislerini bir araya getirerek çalışmalara başladı. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği milli bölgesel uçak ile ithalatın da azaltılması planlanıyor. Türkiye 2023 yılına kadar 70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağının tüm parçaları yerli olacak şekilde üretmeyi hedefliyor. Uçağın en önemli parçası olan motoru ise Türk mühendisler tarafından tasarlanacak.
Türk Akımı'nda protokol masada
Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Türk Akımı Projesi'nde koordinatlar verilirken, protokolünde önümüzdeki dönemde atılması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve ekibi görüşmeleri yürütüyor. Türk Akımı ile Türkiye dünyanın en önemli enerji geçiş noktalarından biri haline gelmiş olacak.
Yerli otomobilde 4 yeni prototip
Yıllardır üzerinde çalışılan yerli otomobil için aralıksız bir süreç işliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda mayıs ayının sonunda birinci faz tamamlanmıştı. Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK'ın öncülüğünde çalışma bir aşamaya geldi, Ağustos ayı sonuna kadar da dört tane prototip otomobil üretilecek. Yine önümüzdeki ay sonuna kadar menzili uzatılmış elektrikli aracın olmak üzere, alternatif olarak içten yanmalı araç test edilir hale gelecek.
Türkiye-Gürcistan (Kars-Tiflis) demiryolu Türkiye kesimi inşaatı
Öngörülen tamamlanma tarihi 2015 olan projeye ilişkin yapım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Türkiye-Gürcistan Demiryolu İnşaatının yapımıyla; Türkiye ile Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Türk Cumhuriyetleri arasındaki kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanmış olacak. Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması ve bu şekilde ülkeler arası ekonomik ve kültürel iş birliğinin geliştirilmesi de amaçlanıyor.
İlk nükleer santral 2020'de bitecek
Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları'nın temeli atıldı. Santralin inşaatının ise 2016'da başlaması planlanıyor. Santral inşaatının 2020 yılında bitirilmesi ve 2022 yılında ilk elektriğin üretilmesi hedefleniyor. Mersin Akkuyu'ya kurulacak Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) maliyeti 20 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Sonrasında ise Sinop'a Japonlar tarafından 22 milyar dolarlık ikinci nükleer santral inşa edilmesi planlanıyor. Üçüncü santral ile birlikte toplam üç nükleer santralin maliyetinin 60 milyar doların üzerine çıkacağı hesaplanıyor.
Yeni havalimanı (3. Havalimanı)
İstanbul'u uluslar arası havacılık açısından merkez yapacak 3. Havalimanının yapımına ilişkin inşaat çalışmaları devam ediyor. Proje için finansman görüşmelerinde anlaşma sağlanırken 29 Ekim 2017'de ilk etabın tamamlanması öngörülüyor. İlk fazında 70- 90 milyon yolcu kapasitesi olan havalimanına ilişkin jeolojik etüt çalışmaları sürüyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan Dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Projenin maliyeti 10.2 milyar Euro.
TÜRKSAT-5A ve TÜRKSAT-6A
TÜRKSAT-5A uydusu tamamlanma tarihi 2018. Uyduya ilişkin teknik ister dokümanları hazırlanıyor. TÜRKSAT-5A uydusunda yüzde 25 yerli katkı olması amaçlanıyor. TÜRKSAT-6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirme ve Üretim Projesi'ne yönelik çalışmalar da sürüyor. Tamamlanması için öngörülen tarih 2019. TÜRKSAT A.Ş. tarafından Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi amacı ile Türksat-6A Uydu projesine başlanıldı. Türksat-6A Yerli Haberleşme Uydusunun 42° Doğu yörüngesinde X-Band transponder yanında BSS-Ku Band frekanslarında da hizmet vermesi