AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '"Bu milletin, Yunus'un alçak gönüllüğü kadar Yavuz'un cengaverliğine, Abdülhamid Han'ın diplomatik zekasına sahip olduğu unutulmasın.
EKSİ25HABER / ERZURUM - AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın '"Bu milletin, Yunus'un alçak gönüllüğü kadar Yavuz'un cengaverliğine, Abdülhamid Han'ın diplomatik zekasına sahip olduğu unutulmasın." vurgusunu paylaşarak, 'AK Dava kültür politikasının özeti budur.' dedi.
AK KÜLTÜR POLİTİKASI
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2017 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Bakanlık hizmetlerini değerlendiren AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, AK Parti Hükümetlerinin ortaya koyduğu Kültür politikası temasını açıkladı.
EROL GÜNGÖR'ÜN TESPİTLERİ VE AK KÜLTÜR TEMASI
Sözlerine Mütefekkir Erol Güngör'ün tespitleriyle başlayan Aydemir, 'Başlarken, mütefekkir, dimağımızı beslediğimiz bir isimden bahsedeceğim, merhum Erol Güngör Hocamızdan. Onun bir tarifi var, Allah gani gani rahmet eylesin, özel bir isimdi, diyor ki: "Sosyal ilimlerde 'kültür' denince bir topluluğun kendi hayati problemlerini çözmek üzere denediği ve uzun yıllar içinde standart hale getirdiği usuller ve vasıtalar anlaşılır." Ve devam ediyor: "Şu hâlde, bir topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak üzere benimsemiş bulunduğu hayat tarzı bütün maddi ve manevi unsurlarıyla birlikte onun kültürünü teşkil etmektedir." Ve milletimizi tarif ediyor, bütün unsurlarıyla bütün bir milleti tarif ediyor ve diyor ki: "Dünyada Türkler kadar eski bir tarihe sahip olan pek az millet gösterilebilir. Bu kadar uzun bir mecrası, macerası olan bir millet hala yaşadığına ve yakın zamana kadar dünyanın en büyük imparatorluğunu yaşattığına göre her şeyden önce eşi az görülür bir hayat gücüne sahip demektir." Elhak öyledir. Bu seçkin ve bilimsel ifade bizim on dört yıldan bu yana sürdürdüğümüz kültür politikasının temasını teşkil eder. 'dedi.
BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİMİZ
AK Parti Kültür Politikasının özünü 'Bizi biz yapan değerlerle buluşma' olarak niteleyen Milletvekili aydemir şunları kaydetti, 'Bunun izahı, açılımı bizi biz yapan değerlerle buluşmadır. Millet irfan ve izanına teslimiyet ve onun yani millî iradenin gönül bilgisine başvurmadır. Gönül coğrafyamıza yürek adamadır ve temellerimiz ve köklerimizi yeniden ihyadır. Millî ve yerli olan, bizi tarif eden kıymetlerimizi sahiplenmedir. Dinimiz, dilimiz, âdetlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz, türkülerimiz, masallarımız, ninnilerimiz, terbiyemiz, hassasiyetlerimiz ve dikkatlerimiz, millî feraset ve basirete kaynaklık eden azami ve asgari müştereklerimiz, 15 temmuzdaki hain kakışma ve darbe girişimi karşısında bizi tek yürek halinde tutan, yeniden dirilişe maya olan millî irademiz; tek vatan, tek bayrak, tek millet, tek devlet imanımız; AK Parti hükümetlerinin kültür politikalarına temel olan düşünce budur. AK Parti hükümetlerinin bu kadar kısa sürede çığır açan reformlarının ardındaki sır da budur. Milletin değerlerine saygı, milletin gerçeklerine teslimiyet, milletin vicdanına sığınma. '
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TARİHİ TESPİTLERİ
Milletvekili Aydemir, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın, Kut'ül Amare Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümündeki bir tespitini bu noktada paylaşmak istiyorum değerli arkadaşlarım. AK Liderimiz şöyle diyor: "Böyle bir milletin tarihindeki zenginlikleri anlatmaya değil kitaplar, kütüphaneler bile yetmez; bunu böyle görmeliyiz. Ama biz ne yapmışız? Kendi tarihimizin üzerine âdeta kara bir örtü örtmeye çalışmışız. Kendi tarihimizi gömmeye çalışmışız. Kendimize ait olan pek çok başarıyı, sanki bizimle ilgisi yokmuş gibi kısaca anlatıp geçenler veya hiç değinmeyenler hem ecdadımıza saygısızlık hem de gelecek nesillere çok büyük kötülük yapmışlardır." Bu tespiti, on dört yıl öncesinin kültür atmosferini tarif için gündeme taşıyorum. 'dedi.
AYDEMİR'DEN 2002 ÖNCESİNE ATIF
AK Parti Hükümetleri öncesindeki Türkiye'nin sosyal ve ekonomik durumunu tarif eden Milletvekili Aydemir, '2002 öncesi Türkiye'sinin sosyal ve ekonomik manadaki durumunun özeti: Değerlerini ifadeden aciz, değerleriyle barışık olmayan bir hâl, özü inkâr, özü karartma politikalarının izlendiği dönemler. Bir dayatma hâlinde aşağılık kompleksi furyası, "Bizden bir şey olmaz." anlayışı.
Ret ve inkâr dönemleri. 2002'yle başlayan dönem ise, tüm kıymet hükümlerimizle yeniden kıyam. Elhamdülillah. Yunusça ve Mevlanaca bir üslup ile Hacı Bayramı Veli, Hacı Bektaşi Velice bir meşreple öze dönüş. 6 asır yeryüzünde hâkimiyet kuran 3 kıtaya insanlığa adaleti taşıyan muazzam ve muhteşem köklerimize can suyu olan değerlerimizle buluşma. Bu yüce millete ve onun iradesine ilham veren millî ve manevi mukaddesleri gündeme taşıma. On dört yıllık kültür siyasetinin temeli budur. Ezcümle kendine dönüş. 'diye konuştu.
AK PARTİ'YLE BAŞLAYAN SÜREÇ
2002 sonrası AK Parti iktidarlarıyla başlayan süreci izah eden Milletvekili Aydemir, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle: "Bu milletin, Yunus'un alçak gönüllüğü kadar Yavuz'un cengaverliğine, Abdülhamid Han'ın diplomatik zekasına sahip olduğu unutulmasın."
İşte, on dört yıllık dönem, bu yüce milletin değerlerini, kültürel birikimini küresel hafızada yeniden canlandırma ve küresel akla yeniden hatırlatma dönemidir. Bu çığırı açanlara saygı ve şükranlarımı sunuyorum. 'dedi.
TURİZM ALANINDAKİ REFORMLAR
Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye'de alanında reformlar kaydettiği ve ilkleri gerçekleştirdiğini ifade eden Milletvekili Aydemir, Turizm bazında Kış Turizmi açılımını kaydederek Erzurum'u örnek gösterdi.
ERZURUM ÖRNEĞİ
Milletvekili Aydemir, 'Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, bir diğer veçhesini ifade eden turizm boyutunda da Türkiye on dört yıllık süreçte ilklerle tanıştı, ilklere kavuştu. Önce, ciddi bir altyapı yatırım hamlesi kaydedildi. Öne çıktığımız destinasyonlar belirlendi. Turizm alanlarına ulaşımda yaşanan sorunların hâlli için ülke baştan başa duble yollarla donatıldı. Bu değişim ve dönüşümü yaşayan ve turizm değer ve potansiyeli katma değer hâline gelen bir ilin temsilcisi olarak kaydetmek istiyorum ki Erzurum yılın altı ayını kar altında geçiren bir şehirdi. Kar -bizim oralarda- beyaz esaret olarak tarif edilirdi. Kar külfet olarak bilinirdi. Ülkede yalnızca yaz turizmini, sınırlı da olsa tarih, kültür turizmini konuşurduk. Kış turizmi literatürümüze hiç girmemişti. Sayın Cumhurbaşkanımızın himmet ve öngörüleriyle Erzurum 1 milyar dolara yakın bir harcamayla kış turizm ve sporu alanında dünya çapında ilgi bulan tesislere kavuştu. "Universiade 2011" gibi dünya ölçeğinde çok önemli bir organizasyon gerçekleştirildi. Konaklama tesisleriyle birlikte Erzurum bir anda dünya kış turizmi merkezleri arasına girdi. ' dedi.