Gündem Haber Girişi : 18 Eylül 2014 16:15

Yılmaz Kuşkay'a liyakat nişanı...

Yılmaz Kuşkay'a liyakat nişanı...
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Almanya'nın Erzurum Fahri Konsolosu Yılmaz Kuşkay'a liyakat nişanı taktı.
Alman Büyükelçisi olarak, Fahri Konsolos olan Kuşkay'a takdirlerini sunmak üzere Erzurum'a geldiğini belirten Eberhard Pohl, "Türk-Alman ilişkileri için gösterdiğiniz üstün çabalardan dolayı bizler sizin liyakat nişanı ile onurlandırılmanızı teklif ettik. Bunun üzerine Federal Cumhurbaşkanı da size Almanya Federal Cumhuriyeti'nin kurdelalı liyakat tacının tevdi edilmesini buyurdular. Ankara Büyükelçiliği gerçekten büyük bir görev alanına sahip. Bizlere yardımcı ve rehber olacak, aynı zamanda ekonomi çevreleriyle ilişkiler sürdüren, kültürel ilişkileri geliştirebilecek birilerine ihtiyacımız var. Bu anlamda fahri konsoloslar ikili ilişkilerin kurulmasında vazgeçilmez bir yere sahipler. İçinde bulunduğumuz yıl Türk-Alman bilim yılı. Ülkelerimiz arasında akademik değişim ilişkilerimizin ana direklerinden birini oluşturuyor" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Büyükelçi Eberhard Pohl, Fahri Konsolos Dr. Sıtkı Yılmaz Kuşkay'a Liyakat madalyasını alkışlar arasında taktı. Aldığı liyakat madalyasını onurla taşıyacağını vurgulayan Yılmaz Kuşkay ise yüzyıllar boyunda sorunsuz devam eden Türk-Alman dostluğunu daha yukarılara taşıyacağını bildirdi. Konuşmasında katılımcılara Erzurum'dan ve kentin ekonomisinden de bahseden Kuşkay şu bilgileri verdi;
"Bugün Erzurum'un en iki önemli sanayi kuruluşu olan Ilıca Şeker Fabrikası ve Aşkale Çimento Sanayi Alman teknolojisine dayanan ilk örneklerdir. Erzurum Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nin başlıca idari, ekonomik ve ticari merkezi konumundadır. Erzurum, Avrasya coğrafyasına uzanan ulaşım ve enerji yolları üzerindedir. Erzurum, aynı zamanda sahip olduğu Atatürk ve Erzurum Teknik Üniversitesi gibi iki güzide üniversite, Bilkent Laboratuvar Lisesi ve diğer resmi ve özel ortaöğretim kurumlarıyla önemli bir eğitim altyapısına sahiptir. Erzurum araştırma ve eğitim hastaneleriyle Doğu Anadolu Bölgesi'nin başlıca sağlık merkezidir. Erzurum, Türkiye'nin en gelişmiş kış sporları merkezine, yaz aylarında yüksek rakımı ve emsalsiz iklim şartları ve altyapı tesisleri ile sunarak futbol kulüplerinin tercihi olmaya başlamıştır"
Türkiye'nin en önemli yüksek öğretim kurumlarından birinin de Atatürk Üniversitesi olduğunu ifade eden kuşkay, "Atatürk Üniversitesi bugün yüz bine yaklaşan öğrencisiyle, öğretim elemanı ve çalışanı ile Erzurum ve bölge ekonomisine çok büyük katkılar sunmaktadır. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi bünyesindeki Almanca öğretmenliği bölümüyle birlikte 600'ü aşan talebesiyle Türkiye'de en büyük Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü'dür. Atatürk Üniversitesi bir çok Alman Üniversitesi ile işbirliği anlaşması yapmıştır. 1010 yılında kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi de ülkemiz ve ilimize önemli katkılar sunacaktır"dedi.

ERZURUM DOĞALGAZ VE HAM PETROL GÜZERGAHININ ODAK NOKTALARINDAN BİRİDİR

Erzurum'un Hazar Havzası enerji zenginliğini Türkiye, Akdeniz ve Avrupa'ya taşıyacak doğalgaz ve ham petrol güzergahının odak noktalarından birisi olduğunu da belirten Kuşkay, "Türkiye-İran ve Şahdeniz-I doğalgaz boru hatları projeleri ile, BTC (Bakü, Tiflis, Ceyhan) ham petrol hattı tamamlanmıştır. Şahdeniz II sahasının doğalgazını Erzurum üzerinden Avrupa'ya taşıyacak TANAP başlamakta olup, hat 20120 yılında 16 milyar ve 2013 yılında 23 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine kavuşacaktır. Bu projenin de tamamlanmasıyla birlikte Erzurum Türkiye'nin önemli bir enerji arteri olacak ve yıllık yaklaşık 50 milyon ton ham petrol ve yaklaşık 40 milyar metreküp doğalgazın nakledildiği yeni bir enerji yoluna dönüşecektir. Erzurum bu hüviyetiyle petrol rafinerisi, petrol-kimya tesisleri, sıvı amonyak ve üre gibi gübre tesisleri ile doğalgazdan elektrik enerjisi üretecek kombinetermik santralleri yatırımları için en uygun yer konumundadır. Almanya'nın Kimya Sanayiinde ve fosil kaynaklı yenilebilir enerji üretim ve araştırma sahasında önemli bir altyapıya ve teknolojiye sahip olduğunu biliyoruz. Alman yatırımcıların bu konuya ilgi duymalarını bekliyoruz"diye konuştu.
Palan Oteli'nde düzenlenen programa Palan Otelde düzenlenen törene Vali Ahmet Altıparmak, AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Baro Başkanı Faruk Terzioğlu, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, İran'ın Erzurum Başkonsolosu Rıza Kılıçhan, İl Emniyet Müdürü Karabörk ile Türk Kızılayı Bölge Başkanı Mithat Turgutcan, Almanya Fahri Konsolosu Dr. Sıtkı Yılmaz Kuşkay'ın ailesi ve dostları katıldı.
Daha sonra Büyükelçi Pohl, Kuşkay'a liyakat nişanını taktı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.