Kültür Sanat Haber Girişi : 20 Mart 2017 12:54

Erzurum ve ehram Endonezya televizyonunda

Erzurum ve ehram Endonezya televizyonunda
Endonezya'dan gelen Trans 7 kanalı, ERAKDAY Başkanı Hülya Saltuklu'nun ev sahipliğinde üç gün boyunca Erzurum'da çekim yaptı
EKSİ25HABER / ERZURUM - Erzurum ehramı ve yöresel lezzetleri Endonezya televizyonunda tanıtılacak. Endonezya'dan gelen Trans 7 kanalı üç gün boyunca, Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (ERAKDAY) Başkanı Hülya Saltuklu ile çekim yaptı. İslam coğrafyasının yaklaşık 250 milyon nüfusu ile en kalabalık ülkelerinden birisi olan Endonezya'dan gelen Trans 7 kanalı ekibi Erzurum'da yaptığı çekimlerle ehramı ve yöresel yemekleri ramazan ayında iftar saatlerinde Jazirah İslam programında yayınlayacak. 
Program yapımcıları, sunucu Bayan Kiki Larasati, kameraman Bay Hilman Suwarno ve tercüman Abdurrahman Farid'i üç gün Erzurum'da misafir eden ERAKDAY Başkanı Hülya Saltuklu, misafirlerine Dadaş misafirperverliğini gösterdi. Misafirlerini ailesiyle birlikte havaalanına kadar uğurlayan Saltuklu, "Erzurumlunun ve Erzurum kadınının misafirperverliğini Endonezya'dan gelen konuklarımıza en iyi şekilde göstermek için çaba harcadık." dedi.
Programın, dünyada yöresel ürünler üreten müslüman girişimci kadınların çalışmalarını, ülkesinin kültürü ve sanatının tanıtılmasını konu edindiğini dile getiren Hülya Saltuklu, "250 milyona sahip ülkenin nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmaktadır. Ev kadını ya da iş kadını ayrımı yapmadan ekonomiye herkesin üretim ya da tasarrufla katkısı gerekmektedir. Endonezya da bu anlayışla kadınları üretime teşvik etmek istemektedir. Örnek girişimci müslüman kadınları bularak televizyonlarında tanıtmayı amaçladığını belirttiler." diye konuştu.
Televizyon ekibinin internet üzerinden kendi araştırmalarıyla amaçlarına uygun ulaştıkları girişimci kadınlarla ön görüşme yaparak program çekimleri gerçekleştirdiklerine işaret eden Saltuklu, "Yaklaşık iki ay önce internet üzerinden yaptıkları araştırmalar sonucunda bizlerle bağlantı kurdular. Biz de bu teklifi ülkemizi, Erzurum'u ve ehramımızı tanıtmak için kabul ettik. Ülkemizden de sadece Erzurum ve Trabzon'u seçmişlerdi. Program yapımcılarını üç gün Erzurum'da misafir ettik. İlk gün Erzurum'un tarihi ve kültürel mekanların çekimlerini yaptılar. İkinci gün gündüz ERAKDAY'ın atölyesinde ehramın tezgahlarda dokunmasını ve ehramdan tasarladığımız erkek ve kadın giysileri, hediyelik eşyaları, ev aksesuarları, çantalar gibi ürün örneklerinin çekimini, akşam da evimizde aşama aşama anlatarak yaptığım yöresel yemeklerimiz kesme çorbası, sarma, suböreği ve kadayıf dolmasının çekimlerini yaptılar. Pişirdiğimiz yemeklerimizi hep beraber yedik. Üçüncü gün ehramın tüm yapım aşamalarını yerinde görmeleri için Aşkale ilçemizin Koşapınar Mahallesi'ne (köyüne) gittik. Muhtarımız Osman Atalay köy meydanında bizleri ve misafirleri karşıladı. Koyunun kırkılmasından, yünün taranması ve teşiyle bükülmesine kadar çekimleri yaptılar. Bu ilgi ve alakaya biz ve misafirlerimiz çok memnun kaldık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Birbirimizi her bakımdan özellikle de ekonomik imkanlarımızı tanımamızı açısından gösterdikleri bu yakın ilgiden dolayı biz de Endonezyalı kardeşlerimize selam götürmelerini istedik ve kendilerine teşekkür ettik. Kendileri de bizlerin yakın ilgilerine teşekkür ettiler. Türk Havayollarının İstanbul'dan direk aktarmasız Başkent Jakarta'ya seferleri olduğundan dolayı memnuniyetlerini belirttiler. Kalplerimiz ve inançlarımızın yakınlığı gelecekte ekonomik iş birliğine de imkân hazırlayacaktır. Karşılıklı yöresel ürünlerle hediyeleşerek Erzurum Havalimanı'ndan uğurladık." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.