Politika Haber Girişi : 01 Temmuz 2015 01:11

Düğüm bugün çözülecek

Düğüm bugün çözülecek
Meclis Başkanlığı yarışının ilk iki turunda 4 parti de adaylarının arkasında durdu. İlk turda CHP'den küçük fire olması dikkat çekti. Ancak dördüncü turda dengeler değişecek ve başkan seçilmiş olacak.
EKSİ25HABER / ERZURUM - Meclis Genel Kurulu'nda dün meclis başkanlığı seçiminin ilk iki tur oylaması yapıldı. Milletvekilleri 26.meclis başkanını seçmek için oy kullandılar. Oylamanın ilk turunda AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 256, CHP'nin adayı Deniz Baykal 125,  MHP'nin adayı Ekmelettin İhsanoğlu 81, HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldılar. 2 boş oy çıktı. Oylamaya 258 milletvekili olan AK Parti'den Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel hastalandığı için, Konya Milletvekili Rüveyda Gülseren ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem oylamaya katılamadı. 132 milletvekili olan CHP'den de 1 milletvekili katılmadı, CHP'nin adayı olan Deniz Baykal da oturumu yönettiği için oy kullanamadı. HDP'den Figen Yüksekdağ da oylamaya mazeret bildirerek katılmadı.

İlk turda CHP fire verdi

AK Parti'nin adayına kendi grubundan tam oy gelirken, HDP'nin adayına 2 oy ve MHP'nin adayına da bir fazladan oy gelmiş oldu. 2 boş oyla birlikte diğer partilere giden fazladan oyların CHP'den olduğu tahmin ediliyor. İkinci tur oylamaya 545 milletvekili katıldı. Deniz Baykal'ı 128, Ekmelettin İhsanoğlu'na 80, Dengir Mir Mehmet Fırat'a 80 oy, İsmet Yılmaz'a ise 256 oy çıktı. İkinci tur oylamada CHP'den diğer partilere giden oylar geri geldi ve fire sayısı 3'e düştü. Bu arada CHP lideri Kılıçdaroğlu oylama çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine "Firelerin ben de farkındayım' açıklması yaptı.

Üçüncü turda sürpriz olabilir

Anayasa hükümlerine göre, TBMM Başkanı seçilebilmek için yapılacak oylamaların ilk ikisinde adaylardan birinin üye tam sayısının üçte ikisi (367) çoğunluğunun oyunu alması gerekiyor. Bu çoğunluk sağlanamazsa yapılacak üçüncü turda seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada da gerekli çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

MHP oylamalara katılacak

Bugünkü 3. ve 4. tur oylamada HDP ve MHP'nin tavrı belirleyici olacak. HDP ve MHP'nin gruplarını serbest bırakması halinde Baykal'ı gidecek oylarla Baykal'ın meclis başkanı seçilebileceği belirtiliyor. Ancak bunun için AK Parti'nin adayının aldığı 258 oyun üzerinde oy alınması gerekecek. MHP'nin oylamaya girmeme gibi bir tavrı olmayacak. Oylamaya katılacak olan MHP'nin milletvekillerini serbest bırakması halinde Baykal'a gidecek oyların daha fazla olacağı belirtiliyor. HDP'nin ise CHP'den aldığı emanet oylar nedeniyle mileltvekillerinin bir kısmıyla Baykal'a destek verebileceği belirtiliyor. Muhalefetin böylece Ak Parti'nin adayının seçilmemesi için ortak hareket edebileceği siyasi kulislerde konuşuluyor.

BAHÇELİ: HDP  BAYKAL'I DESTEKLERSE BİZ OY VERMEYİZ

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dün Meclis'te yanına oturan bazı gazete ve televizyon temsilcilerine "Eğer HDP yarın Meclis başkanlığı için Deniz Baykal'a desteğini açıklarsa, biz asla Deniz Baykal'a oy vermeyiz" dediği öne sürüldü. Ancak Bahçeli, oylama çıkışında gazetecilerin sorularına karşılık, "Yarını bekleyin" dedi. Bahçeli'nin açıklaması Ak Parti'nin adayı İsmet Yılmaz'ı daha şanslı hale getirdi. Muhalefet partileri AK Parti karşısındaki adaya yüklenenerek oy verse de 4. Turda 258'i aşmaları gerekiyor. 

Turan için özel platform kuruldu

Genel Kurul açılır açılmaz, yemin töreninde yemin edemeyen AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan, CHP Ankara milletvekilleri Gülsüm Bilgehen ve Haluk Koç, HDP Adana milletvekilleri Rıdvan Turan, HDP Muş  Milletvekili Ahmet Yıldırım ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat yemin etti.  İlk olarak HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan kürsüye çıktı. Turan, ayağından geçirdiği bir operasyon nedeniyle tekerlekli sandalye ile daha önceden hazırlanan rampadan Genel Kurulda görevli kavasların yardımı ile kürsüye ulaştı.

Görüşmeler süresince Meclis'ten ayrılmayan Başbakan Davutoğlu iki oylamaya da katıldı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.