Gündem Haber Girişi : 04 Mayıs 2016 13:31

Dadaşlar 'Sihirli Formül'e Talip Oldu

Dadaşlar 'Sihirli Formül'e Talip Oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın hem enerji fiyatlarını düşürüp tüketiciye kazandıracak hem de yerli üretimi teşvik ederek cari açığa çare olacak yenilenebilir enerjiyle ilgili açıkladığı formül, Erzurum'da heyecan oldu.
EKSİ25HABER / ERZURUM - OSB Başkanı Zafer Ergüney, "Bu bölgelerden birisi mutlaka Erzurum olmalı. Bunu yapabiliriz" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde hem enerji fiyatlarını düşürüp tüketiciye kazandıracak hem de yerli üretimi teşvik ederek cari açığa çare olacak sihirli formülü açıklamıştı. Bakan Albayrak, "Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları oluşturacağız. Burada yapılacak yatırımların yerli ekipmanla sağlanması amaçlanıyor. Yatırımların finansmanı için gerekli birim fiyat, bakanlık tarafından belirlenecek tavan fiyat üzerinden eksiltme suretiyle yapılacak yarışmayla ortaya çıkacak. Bu model ile yatırımların cazibesi artırılırken, fiyat yarıştırmasıyla marjinal maliyetler yakalanmış olacak ve tüketiciye daha ucuz enerji sağlanacak" demişti.


ERGÜNEY: BİZ TALİBİZ, YAPABİLİRİZ...
Bakan Albayrak'ın bu açıklaması Erzurum'da heyecan uyandırdı. Yenilenebilir enerji ile oluşturulacak bölgeye Erzurum olarak talip olduklarını ifade eden Erzurum Organize Sanayi Bölgesi ve aynı zamanda ERKAL Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ergüney, kentin bu anlamda önemli bir potansiyeli olduğunu dile getirdi. Güneş Enerji Sistemleri'nin (GES) Erzurum'da başarı ile yapıldığını kaydeden Başkan Ergüney, yapılan tesislerin başarısını gösterebilmek iş adamlarını Erzurum'a yatırıma davet ettiklerini söyledi. Yaklaşık iki yıldır güneş enerjisi sistemleri ile ilgilendiklerini ifade eden Ergüney, "Biz bu sistemi kentin güneş alma oranı ve soğuk oluşu dolayısıyla başarılı bir şekilde uygulayabiliyoruz. Haliyle kentteki bu GES sayısını artırmaktayız. Bu süreç içerisinde özellikle iktidardan bir talebimiz vardı. Belli bölgelerin GES santralleri şeklinde, OSB tarafından tespit edilip alt yapısının devlet tarafından yaptırılıp iş adamlarına dağıtılmasının mücadelesini veriyorduk. Sağlık eski Bakanımız Recep Akdağ, hem de İçişleri Bakanımız Efkan Ala'ya OSB ziyaretlerinde bu projeden bahsetmiştik. Her iki bakan tarafından da çok mantıklı ve makul bir proje olarak değerlendirilmişti" dedi.


"BUNU BAŞARACAK GÜÇTEYİZ"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamasıyla bir hayli heyecanlandığını ifade eden Başkan Zafer Ergüney, şunları söyledi. "Sayın Bakan, yenilenebilir enerji ile ilgili bölgeler oluşturulacağını söyledi. Bu bölgelerde bürokrasi azalacak. Ayrıca bu noktalar OSB'ler gibi alt yapısı tarafından devlet tarafından yaptırılıp, iş adamlarına tahsis edilecek. 3 bin megavat civarında bir projelerinin olduğunu bizzat Enerji Bakanımız tarafından açıklandı. Bu açıklamayı duyunca iki senedir bizim taleplerimizin iktidar tarafından da makul karşılandığı ve uygulanabilirliği düşünülerek böyle bir araştırmaya girdiği tarafımızdan görülünce bu bölgelerden birisinin mutlaka Erzurum olması gerektiğini düşündüm. Çünkü Erzurum'da arazi çok ucuz. Hem de şu anda bulunduğumuz alan taşlık bir alan ve bu GES projeleri içinde hem maliyeti çok düşük hem de uygun bir alan. 3 bin megavatlık projenin en az 500 megavatının Erzurum'a getirilmesi bölgedeki işadamları için çok önemli bir fırsat. Kentteki sanayicilerin, işadamlarının oluşturabileceği bir şirket olarak işletmesine de talip olduğumuzu söylemek istiyorum ki biz bunu başarabilecek güçteyiz."


"HERKES SAHİP ÇIKMALI, DESTEK VERMELİ"
Erzurum'un, bu enerji bölgelerine dahil edilebilmesi için, siyasilerin, Valiliğin, belediyelerin ve STK'ların konuya sahip çıkması gerektiğini aktaran Başkan Ergüney, "Burada ciddi bir beraberlik oluşturarak 3 bin megavattan en az 500'ünü ya da bin megavatının Erzurum'da üretilmesi gerekir. Çünkü Erzurum ve Erzurum gibi illerde bu bölgeler belirlendiğinde yapılacak yatırımların kent ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacağı görülecektir. O açıdan biz bu belirlenecek yerlerin şehre çok fazla katma değer sağlanmayacak illerdense, yatırıma müthiş ihtiyacı olan Erzurum ve Erzurum gibi illerin seçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu noktada yapılabilecek her yatırımın her işletmenin Erzurum gibi şehirlerin katma değerine ekonomisin çok ciddi katkılar sağlayacağına inandığımız için böyle bir birlikteliğin oluşturulması gerekir. Biz bu konuda her türlü desteğe ve yatırıma hazırız" diye konuştu.


SERVET DEĞERİNDE
Başkan Ergüney ayrıca 3 bin megavatlık projenin 5 milyar doları bulabileceğini belirterek, sadece 500 megavatın Erzurum'da üretilmesi durumunda kente getirisinin yaklaşık 1 milyar lira olacağını vurguladı.
İşte Bakan Albayrak'ın açıkladığı yöntemin detayları:
Bakanlık Türkiye'nin uygun bölgelerinde 'Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları' belirleyecek.
-Yatırımcılar hiçbir bürokrasi yaşamadan bu alanlar içinde açılacak ihalelere katılacak. Bu alanlar 2, 3, 5 megavat değil, en az 3 bin megavatlık tesisleri barındıracak.
-Yenilenebilir enerji alanlarının altyapısı tıpkı sanayi OSB'leri gibi yatırımcının tesis yapmasına hazır hale getirilecek.
-İhalelerde yerli ekipman şartı aranacak. Bu, rüzgâr türbini ve güneş paneli gibi yenilenebilir enerji ekipmanları üreten dev enerji şirketlerini Türkiye'ye çekecek.
-Üretim burada yapıldığında ekonomiye katkı sağlanacak, know how oluşacak.
-İhaleye katılacak firmalar bakanlığın belirlediği tavan fiyat üzerinden yarıştırılacak. Kazanan en düşük alım garantisi isteyen şirket olacak. Bu da elektrik fiyatlarının ucuzlamasına neden olacak.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.